De här åldersrelaterade undantagen från utkomstskyddet för arbetslösa fortsätter att gälla

På grund av lagändringar hösten 2024 slopas ett stort antal åldersrelaterade undantag från utkomstskyddet för arbetslösa. I den här artikeln förklarar vi vilka åldersrelaterade undantag som fortfarande kommer att finns kvar.

Maximitiden på 500 dagar, tilläggsdagar, omställningsskyddshelheten och arbetsvillkoret som tjänas in för lönesubventionerat arbete kommer även i fortsättningen att erbjuda ett betydande stöd för personer i en viss ålder under arbetslösheten.

Personer över 58 år kan även i fortsättningen få dagpenning i 500 dagar

Inkomstrelaterad dagpenning betalas ut för högst 300, 400 eller 500 dagar. Dagpenningens maximitid bestäms utifrån arbetshistoria och ålder.

Personer över 58 år som har arbetat i minst fem år under de senaste 20 åren kan även i fortsättningen få dagpenning för högst 500 dagar. Det motsvarar ungefär 23 månader, eller något mindre än två år, för en person som är helt arbetslös.

För varje utbetald dag dras en dag av från maximitiden, och dagpenning betalas ut för högst fem dagar i veckan.

Om du får jämkad inkomstrelaterad dagpenning, exempelvis på grund av deltidsarbete eller företagsverksamhet som bisyssla går maximitiden långsammare.

När inkomstrelaterad dagpenning har betalats ut till dig för hela maximitiden och utbetalningen av den upphör, får du ett beslut om detta. Om du fortsätter att vara arbetslös kan du ansöka om arbetsmarknadsstöd från FPA. Om du uppfyller arbetsvillkoret på nytt, kan du återigen ansöka om inkomstrelaterad dagpenning från arbetslöshetskassan. Då börjar utbetalningen av dagpenningen på nytt.

Mer information: Dagpenningsperiodens längd

Tilläggsdagarna (pensionslussen) finns fortfarande som en säkerhet

Tilläggsdagarna gör det möjligt att betala ut inkomstrelaterad dagpenning även efter att dagpenning för maximitiden redan har betalats ut och arbetslösheten fortsätter. Tilläggsdagar kan betalas ut till och med utgången av den kalendermånad då du fyller 65 år om:

  • du är född mellan 1957–1960 och fyller 61 år innan din maximitid uppnås
  • du är född mellan 1961–1962 och fyller 62 år innan din maximitid uppnås
  • du är född 1963 och fyller 63 år innan maximitiden uppnås eller
  • du är född 1964 och fyller 64 år innan din maximitid uppnås.

Förutsättningen är också att du har arbetat i minst 5 år under de senaste 20 åren och har rätt till inkomstrelaterad dagpenning som arbetstagare.

I och med den lagändring som trädde i kraft i början av 2023 har personer födda 1965 och senare inte rätt till tilläggsdagar.

Du behöver inte ansöka om tilläggsdagar separat, utan kassan utreder automatiskt rätten till tilläggsdagar i samband med att din ansökan behandlas.

Om du behöver ett intyg över tilläggsdagar för din pensionsansökan, utfärdar arbetslöshetskassan det på din begäran när minst en tilläggsdag har betalats ut för den månad som föregår pensionen. Begäran kan göras i samband med ansökan och beroende på situationen kan ansökan lämnas in för begäran för en kortare tidsperiod än normalt. Vänd dig till kassan för information om vad du ska göra.

Omställningsskyddshelheten ett stöd även i fortsättningen för uppsagda personer över 55 år

Omställningsskyddshelheten som togs i bruk i början av 2023 kommer att finnas som stöd även i fortsättningen för uppsagda anställda över 55 år.

Fördelarna med omställningsskyddet är:

  • omställningspenning som motsvarar cirka en månadslön
  • omställningsutbildning som varar upp till sex månader och som till sitt värde motsvarar en lön på högst två månader
  • förlängd sysselsättningsledighet, som är fem dagar längre än normalt.

För att omfattas av omställningsskyddet måste du:

  • ha sagts upp av produktionsmässiga och ekonomiska skäl 1.1.2023 eller efter det
  • ha fyllt 55 år vid tidpunkten för uppsägningen
  • ha varit anställd av samma arbetsgivare i minst fem år
  • ha anmält dig som arbetssökande på arbets- och näringsbyrån inom 60 dagar efter uppsägningen.

Observera att du inte har rätt till omställningspenning om anställningsförhållandet upphör i och med ett avtal mellan arbetstagaren och arbetsgivaren – inte ens om avtalet ingås på arbetsgivarens initiativ.

Med tidpunkt för uppsägning avses det datum då du tog emot meddelandet om uppsägning. I praktiken innebär detta att du vid långa uppsägningstider ska anmäla dig som arbetslös arbetssökande på arbets- och näringsbyrån redan under uppsägningstiden, det vill säga innan den egentliga arbetslösheten börjar.

Arbetslöshetskassan betalar omställningspenning till sina medlemmar.  Arbets- och näringsbyrån eller NTM-centralen ansvarar för omställningsskyddsutbildningen.

Läs mer: Omstallningsskydd

Lönesubventionerat arbete tjänar under vissa förutsättningar in rätten till inkomstrelaterad dagpenning för personer över 60 år

Före lagändringen i september 2024, har 75 procent av det lönesubventionerade arbetet tjänat in arbetsvillkoret oberoende av arbetstagarens ålder eller arbetsförmåga. Från och med 2.9.2024 tjänar lönesubventionerat arbete in arbetsvillkor endast när arbetsvillkor tjänas in för lönesubventionerat arbete för person som har nedsatt arbetsförmåga eller som har fyllt 60 år och är långvarigt arbetslös.

Att tänka på när arbetsvillkoret tjänas in av lönesubventionerat arbete:

  • Det lönesubventionerade arbetet tjänar in arbetsvillkor till den del det lönesubventionerade anställningsförhållandet överskrider 10 månader.
  • Vid lönesubventionerat arbete tillgodoräknas i arbetsvillkoret endast 75 procent av de månader som omfattas av arbetsvillkoret.
  • Lönesubventionerat arbete som inte intjänar arbetsvillkoret, förlänger granskningsperioden.

Med andra ord kan endast lön som intjänats efter de första 10 månaderna av lönesubvention räknas in i arbetsvillkoret. Det lönesubventionerade arbetet förlänger granskningsperioden för arbetsvillkoret för de första 10 månaderna. Till följd av lagändringarna krävs det att arbetsvillkoret uppfylls i 12 kalendermånader. I fortsättningen är det antal månader som krävs för att uppfylla arbetsvillkoret vid lönesubventionerat arbete minst 26 månader (10 månader + 12 månader (75 %) + 4 månader (25 %) = 26 månader).

De bestämmelser om lönesubvention som beskrivs här träder i kraft från och med 2.9.2024.