Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas först efter en självrisktid. KOKO-kassan räknar bort självriskdagarna i din ansökan. Du behöver alltså inte hålla reda på dessa dagar när du fyller i din ansökan, utan ansökan ställs också för självrisktiden.
Självrisktiden motsvarar 7 hela arbetsdagar. 5 dagar per kalendervecka kan räknas in i självrisktiden som ska uppnås under 8 på varandra följande kalenderveckor. Om självriskperioden på 7 dagar inte löper i sin helhet under den här perioden, börjar självriskperioden på nytt.
Självrisktid kan endast räknas för den tid jobbsökningen är giltig. Du anses vara arbetslös först från och med den dag du anmäler dig som arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån.
Exempel
Ditt arbete upphör på en tisdag och du anmäler dig som arbetssökande hos arbets- och näringsbyrån dagen efter. Självrisktiden löper från onsdag till fredag och från måndag till tisdag följande vecka. Då är självrisktiden på 7 dagar avklarad. Efter detta kan arbetslöshetsdagpenning betalas ut.
Om du har ett deltidsarbete och kortare arbetsdagar beräknas självrisktiden utifrån skillnaden mellan den maximala arbetstiden och det antal timmar du arbetar.
Exempel
Du har ett arbete där maximiarbetstiden är 8 timmar per dag. Du jobbar halvdag, d.v.s. 4 timmar per dag. Din självrisktid beräknas då som en halv arbetslöshetsdag per arbetsdag. Självrisktiden på 7 dagar löper då under 10 på varandra följande arbetsdagar.
Beräkningssätt: 8 timmar * 7 arbetsdagar = 56 timmar. 56 timmar / 4 timmar = 14 dagar.
Exempel
Du har ett arbete där maximiarbetstiden är 8 timmar per dag. Du arbetar 3,5 timmar, vilket innebär att självrisktiden beräknas för 4,5 timmar per dag. Självrisktiden är då 13 arbetsdagar.
Beräkningssätt: 8 timmar * 7 arbetsdagar = 56 timmar. 56 timmar / 4,5 timmar = 12,44 dagar. Självrisktiden avrundas uppåt till 13 arbetsdagar, eftersom den alltid räknas i hela arbetsdagar.
I självrisktiden ingår inte de dagar du inte har rätt till arbetslöshetsdagpenning, till exempel på grund av karens, periodisering av semesterersättning, periodisering av en ekonomisk förmån eller på grund av att arbetstidsgränsen överskrids.
Exempel
Du är arbetslös arbetssökande och arbets- och näringsbyrån har satt dig i karens till 31.3.2024. Självrisktiden för dagpenning är 1. – 9.4.2024 och dagpenning betalas ut från 10.2.2024.
Om du har avtalat med arbets- och näringsbyrån om att delta i sysselsättningsfrämjande service beräknas ingen självrisktid.
Ny självrisktid
Självrisktiden räknas om när du har uppfyllt ditt arbetsvillkor på nytt och
1. när det har gått mer än ett år sedan den föregående dagpenningsperiodens maximitid började löpa. Med maximitid som har börjat löpa menas att dagpenning har betalats för minst en dag.
Exempel
Du är arbetslös i februari 2024. För de första 7 betalningsdagarna i februari tillämpas självrisktid och därefter betalas dagpenning ut. Du är nästa gång arbetslös i mars 2025 och du har under mellantiden uppfyllt arbetsvillkoret. Det har gått mer än ett år sedan den föregående maximitiden började löpa. En ny självrisktid tillämpas i mars 2025.
2. dagpenning inte har betalats ut efter den förra självrisktiden, d.v.s. maximitiden har inte hunnit börja löpa.
Exempel
Du är permitterad 7 arbetsdagar i mars 2024. Denna tid används helt för självrisktiden. Nästa gång du permitteras är i början av september 2024. Du har uppfyllt arbetsvillkoret igen under tiden. En ny självrisktid tillämpas eftersom ingen dagpenning har betalats ut efter den förra självrisktiden, d.v.s. maximitiden har inte hunnit börja löpa.
En ny självrisktid tillämpas inte om en ny maximitid för dagpenning börjar löpa inom ett år efter att den tidigare maximitiden började löpa och självrisktid tillämpades vid den tidpunkten.
Exempel
Du är permitterad i mars. För de första 7 betalningsdagarna i mars tillämpas självrisktid och därefter betalas dagpenning till dig. Nästa gång du är permitterad är i oktober. Du har uppfyllt arbetsvillkoret igen under tiden. Ny självrisktid tillämpas inte eftersom dagpenning har betalats efter självrisktiden. Maximitiden har alltså börjat löpa i mars, och den nya maximitiden från oktober börjar löpa inom ett år efter att den förra maximitiden började löpa samtidigt som självrisktid tillämpades då.