Funderar du över när du kommer att få din första dagpenning?

Det är bra att vara medveten om att dagpenningen inte nödvändigtvis betalas ut genast i början av arbetslösheten eller när din ansökan om dagpenning har behandlats. Till exempel påverkar den semesterersättning du har fått, vilken dag du kan börja få dagpenning.

Var beredd på ansökningarnas behandlingstid

När du ansöker om dagpenning för första gången utreder vi din situation och beräknar beloppet av din inkomstrelaterade dagpenning. Därför tar handläggningen av din första ansökan om dagpenning i allmänhet något längre än behandlingen av dina efterföljande uppföljningsansökningar.

Din första ansökan behandlas alltid av vår expert på utkomstskydd. Handläggningstiden för din ansökan beror på hur lång ansökningskön är och om din ansökan innehåller alla nödvändiga rapporter.

Din uppföljningsansökan kan gå till utbetalning via den så kallade automatiska utbetalningen, vilket innebär att det bara tar två bankdagar från det att du har skickat in ansökan till att du får in dagpenningen på ditt konto.

Ansökningarna om dagpenning behandlas i den ordning de kommer in – du ser den aktuella handläggningsstatusen här .

Vi betalar ut dagpenning varje vardag. När betalningen lämnar kassan syns den på ditt konto inom 1–2 arbetsdagar.  Det är alltid bra att förbereda sig på en handläggningstid på ett par veckor även om behandlingen av dina tidigare ansökningar har gått snabbare.

Semesterersättningar och stödpaket skjuter upp utbetalningen av dagpenning

Eventuell semesterersättning och andra ekonomiska förmåner   (t.ex. stödpaket och engångsbelopp) som du kan få i slutet av din anställning påverkar när du kan börja få dagpenning. Den ersättning du får är periodiserad, vilket innebär att vi räknar ut hur många dagars lön den ersättning du får motsvarar. Inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning kan inte betalas ut under periodiseringen. Periodiseringstiden beräknas från måndag till fredag och exempelvis en semesterersättning som motsvarar en månadslön skjuter upp utbetalningen av dagpenning med cirka en månad.

Dagpenning kan betalas ut efter självrisktiden

Självrisktiden börjar efter eventuell periodisering. Självrisktiden motsvarar 7 hela arbetsdagar och självrisktiden kan ackumuleras för 5 dagar per kalendervecka. Denna tid passerar inte samtidigt med periodisering. Utbetalningen av dagpenning börjar efter självrisktiden.

Exempel

Din anställning upphör till exempel 31.7.2024 och du får semesterersättning som periodiseras för perioden 1.–14.8.2024. Därefter börjar självrisktiden 15.8 och varar till 23.8. Därför kan utbetalningen av dagpenning börja tidigast måndagen den 26.8.

Utbetalningen av arbetslöshetsdagpenning kan alltså inledas tidigast efter eventuella periodiseringar och 7 dagars självrisktid. Det är viktigt att du lämnar in din ansökan i tid och ser till att alla nödvändiga bilagor har inkluderats för att handläggningen ska kunna gå så snabbt som möjligt.