Ansöker du om inkomstrelaterad dagpenning för första gången eller efter en paus efter sommaren?

Vid den här tiden på året tillfrågas kundtjänsten på KOKO-kassan ofta hur man ska göra när sommarjobbet tar slut och inget nytt jobb är i sikte.

Om du blir arbetslös för första gången efter sommaren ska du komma ihåg att anmäla dig hos TE-byrån som arbetssökande senast på din första arbetslöshetsdag. Efter två veckor kommer du att kunna skicka din ansökan om inkomstrelaterad dagpenning i KOKO-kassans e-tjänst. Du kan ansöka om dagpenning hos kassan även om TE-byrån ännu inte skulle ha gett sitt utlåtande.

Om du var arbetslös före sommarjobbet och du inte har hittat nytt arbete när sommarjobbet tar slut ska du åter anmäla dig hos TE-byrån som arbetslös arbetssökande. Alltid när det uppkommer en paus i ansökan om dagpenning behöver kassan en utredning över perioden i fråga. När du ansöker om inkomstrelaterad dagpenning ska du därför komplettera ansökan med de nödvändiga uppgifterna om det arbete som du gjorde på sommaren. Det gör du med arbetsavtalet och löneuppgifterna. Om det varit fråga om ett anställningsförhållande som gällt tills vidare, skicka också uppsägningsmeddelande.

På bilden nedan finns en snabbinstruktion om hur du ansöker om inkomstrelaterad dagpenning. Mer ingående instruktioner och uppgifter bl.a. om de bilagor som krävs för ansökan hittar du här.

Efter sommaruppehållet är det åter möjligt att boka tider hos kundtjänsten på KOKO-kassans kansli från och med den 6 augusti. Vår telefontjänst är öppen hela sommaren, se mer detaljerade öppettider här.