Arbetslöshetsskyddet förändrades i september – läs om du påverkas 

Lagen om utkomstskydd för arbetslösa har förnyats i många avseenden i år. I den här artikeln berättar vi vad som förändrades 2.9.2024 och vem påverkas av ändringarna. En sammanfattning av alla lagändringar år 2024 finns här.

Ändringar 2.9.2024

  • Inkomstrelaterad dagpenning graderas: i fortsättningen minskar dagpenningen ju längre arbetslösheten varar
  • Villkoren för att omfattas av inkomstrelaterad dagpenning skärptes – arbetsvillkoret förlängdes till ett år och lönebeloppet påverkar ackumuleringen av arbetsvillkoret i fortsättningen
  • Lönesubventionerat arbete ackumulerar  endast för en person vars arbetsförmåga är nedsatt eller en långtidsarbetslös person som fyllt 60 år
  • Vissa åldersrelaterade undantag finns inte längre

Mer om förändringarna

1. Inkomstrelaterad dagpenning graderas: i fortsättningen minskar dagpenningen ju längre arbetslösheten varar

Beloppet för inkomstrelaterad dagpenning minskar ju längre arbetslösheten varar och dagpenning betalas ut.

Dagpenningen minskar

  • efter 40 dagars betald dagpenning (cirka två månader) till en nivå på 80 % av den ursprungliga och
  • efter 170 dagars betald dagpenning (ca 8 månader) till en nivå på 75 % av den ursprungliga.

Tidigare har den inkomstrelaterade dagpenningen varit lika stor under hela perioden för inkomstrelaterad dagpenning.

Vem omfattas av detta och när börjar förändringen att inverka?

Graderingen påverkar ännu inte de perioder av dagpenning, vars utbetalning har börjat före 2.9.2024. Graderingen påverkar inte heller din dagpenning om ditt arbetsvillkor har uppfyllts före 1.9.2024, även om utbetalningen av dagpenning till dig skulle börja senare, till exempel på grund av periodisering av semesterersättningen eller självrisktid.

Du påverkas av graderingen först om du efter 2.9.2024 arbetar och får lön minst 465 euro och du påbörjar en helt ny betalningsperiod för inkomstrelaterad dagpenning som baseras på detta arbete (maximitid 300, 400 eller 500 dagar). Då har du uppfyllt arbetsvillkoret på nytt och du betalas inkomstrelaterad dagpenning enligt detta arbete som utförs efter 2.9.2024.

Läs mer: Gradering av inkomstrelaterad dagpenning

Med KOKOs dagpenningsräknare kan du se en uppskattning av hur graderingen inverkar på din dagpenning.

2. Villkoren för att omfattas av inkomstrelaterad dagpenning skärptes – arbetsvillkoret förlängdes till ett år och lönebeloppet påverkar ackumuleringen av arbetsvillkoret i fortsättningen

För att omfattas av inkomstrelaterad dagpenning när du är arbetslös eller permitterad måste du uppfylla arbetsvillkoret. Från och med 2.9.2024 krävs en arbetshistorik på ett år för att uppfylla arbetsvillkoret istället för de tidigare sex månaderna.

Arbetsvillkoret uppfylls i fortsättningen om man har arbetat i minst 12 kalendermånader under medlemstiden i arbetslöshetskassan och lön då har utbetalats minst 930 euro per månad. Arbetsvillkoret ackumuleras i fortsättningen även för halva månader: om man tjänar 465–929 euro per månad. Två halva månader ackumulerar en hel månads arbetsvillkor.

Förutsättningen för att arbetsvillkoret ska uppfyllas har tidigare varit att man under medlemskapet i arbetslöshetskassan har arbetat minst 26 sådana kalenderveckor då man har arbetat minst 18 timmar.

Vem omfattas av detta och när börjar förändringen att inverka?

Ditt arbetsvillkor granskas när

  • du är en ny sökande av dagpenning (du ansöker om dagpenning för första gången eller efter ett längre avbrott), eller
  • du ansöker om dagpenning, arbetar samtidigt, uppfyller arbetsvillkoret på nytt och din period av dagpenning börjar från början.

Då granskar man om du omfattas av arbetsvillkoret i enlighet med den gamla eller den nya lagen. En del av dem som ansöker om dagpenning omfattas ännu en tid av arbetsvillkoret enligt den gamla lagen, en del av arbetsvillkoret enligt den nya lagen och en del av en kombination av dessa. Det nya arbetsvillkoret på 12 månader gäller dig om du arbetar 2.9.2024 eller därefter och du betalas lön minst 465 euro i månaden.

KOKO-kassan följer och beräknar ditt arbetsvillkor.

Läs mer: Förutsättningar för erhållande av inkomstrelaterad dagpenning

3. Lönesubventionerat arbete ackumulerar arbetsvillkoret nu endast för en person vars arbetsförmåga är nedsatt eller en långtidsarbetslös person som fyllt 60 år

Tidigare har 75 procent av lönesubventionerat arbete ackumulerat arbetsvillkoret oavsett arbetstagarens ålder eller arbetsförmåga. Från och med 2.9.2024 ackumulerar lönesubventionerat arbete arbetsvillkoret endast för en person vars arbetsförmåga är nedsatt eller en långtidsarbetslös person som fyllt 60 år.

Observera om beaktande av lönesubventionerat arbete i arbetsvillkoret:

  • Lönesubventionerat arbete ackumulerar arbetsvillkoret endast för den del som det lönesubventionerade arbetet överstiger 10 månader.
  • Vid lönesubventionerat arbete ackumuleras arbetsvillkoret endast med 75 procent av de månader som omfattas av arbetsvillkoret.
  • När lönesubventionerat arbete inte beaktas i arbetsvillkoret, förlänger det den tidsperiod som arbetet kan beaktas för i arbetsvillkoret (s.k. granskningsperiod).

Vem omfattas av detta och när börjar förändringen att inverka?

Förändringen gäller dig om du har arbetat i ett lönesubventionerat arbete och ansöker om inkomstrelaterad dagpenning. Lönesubventionerat arbete ackumulerar inte längre rätten till inkomstrelaterad dagpenning, dvs. arbetsvillkoret, bortsett från ovannämnda undantag, om arbetet har börjat 2.9.2024 eller därefter.

4. Vissa åldersrelaterade undantag finns inte längre

De flesta åldersrelaterade undantag i lagen om utkomstskydd för arbetslösa har avskaffats:

  • De som fyllt 57 år omfattas inte längre av sysselsättningsskyldigheten som tidigare har gett dem möjlighet till arbetsplats.
  • Nivån på dagpenning för dem som har fyllt 58 år är inte längre skyddad. Skyddet har inverkat när personen har haft ett lågavlönat arbete och åter blivit arbetslös så att dagpenningens storlek har beräknats på nytt.
  • Personer som fyllt 60 år kan inte längre uppfylla inkomstrelaterat arbetsvillkor i sysselsättningsfrämjande service.

Vem omfattas av detta och när börjar förändringen att inverka?

Förändringen gäller personer i ovannämnda ålder. Från och med 2.9.2024 kan man inte längre komma att omfattas av sysselsättningsskyldigheten eller skyddet av nivån på dagpenning.

Läs mer om åldersrelaterade undantag på KOKOs webbplats: De här åldersrelaterade undantagen från utkomstskyddet för arbetslösa fortsätter att gälla

Lagändringar i arbetslöshetsskydd år 2024

Arbetslöshetsskyddet ändrades även på våren. Alla lagändringar i arbetslöshetsskyddet år 2024 finns här: Förändringar i arbetslöshetsskydd 2024