Om du är arbetsoförmögen har du inte rätt till arbetslöshetsdagpenning. Vid arbetsoförmåga ska du primärt ansöka om förmån som kan erhållas på basis av arbetsoförmåga (t.ex. sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning, invalidpension, rehabiliteringsstöd). När du ansöker om inkomstrelaterad dagpenning av kassan så ska du uppge om du har ansökt om eller fått annan förmån på basis av arbetsoförmåga.
Du kan ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning om du har uppnått maximitiden för sjukdagpenning (300 dagar) och du fortfarande är arbetsoförmögen. Dessutom krävs att din jobbsökning är i kraft vid arbets- och näringsbyrån och att din ansökan om invaliditetspension är anhängig eller har avslagits. Om du fortfarande står i ett anställningsförhållande ska du lämna in ett intyg till kassan från arbetsgivaren att arbetsgivaren inte kan erbjuda dig ett arbete som överensstämmer med din arbetsförmåga.
När du får ett beslut om sjukpension, skicka beslutet till KOKO-kassan. Du har inte rätt till inkomstrelaterad dagpenning om du har ett gällande arbetsförhållande och din ansökan om sjukpension har avslagits på grund av att du inte anses vara arbetsoförmögen. Då kan inkomstrelaterad dagpenning ändå (när övriga villkor är uppfyllda) betalas ut fram till att arbetspensionsbolagets eller FPA:s beslut vinner laga kraft.
Om du är partiellt arbetsoförmögen eller får delinvalidpension och inte arbetar deltid under delinvalidpensionen, ska du anmäla dig som arbetslös arbetssökande hos TE-byrån. Anmäl dig som arbetssökande även när du har ett anställningsförhållande på heltid, men din arbetsgivare inte har deltidsarbete att erbjuda dig.
Om det är fråga om en tidsbestämd arbetsoförmåga och du har uppfyllt arbetsvillkoret innan den börjar, lönar det sig nödvändigtvis inte för dig att utträda ur kassan. Ta kontakt med KOKO om du funderar på detta eller om du behöver mer information.