Anmäl dig som arbetslös arbetssökande
Anmäl dig som arbetslös arbetssökande senast på din första dag som arbetslös eller permitterad i Jobbmarknadens E-tjänster. Rätten till arbetslöshetsförmån anses börja från och med den dag du anmäler dig som arbetssökande. Dagpenning kan enbart betalas ut och självrisktiden börja löpa när den som är utan arbete är anmäld som arbetssökande.
Exempel
TE-byråerna upphör och arbetskraftstjänsterna överförs till kommunerna 1.1.2025. Jobbmarknaden är arbetssökandens huvudsakliga kontaktkanal till arbetskraftsmyndigheten även i fortsättningen. I tjänsten kan du skicka meddelanden till din kommun eller ditt sysselsättningsområde. Läs mer
Meddela arbetskraftsmyndigheten om du studerar, har företagsverksamhet eller äger en del av ett företag. Företagsverksamhet måste anmälas, även om du inte skulle få någon inkomst av den.
Håll din jobbsökning aktiv enligt arbetskraftsmyndighetens anvisningar och kontrollera vid behov din situation i Jobbmarknadens E-tjänst.
Du förlorar din rätt till inkomstrelaterad dagpenning om du utan godtagbart skäl är borta från arbetsmarknaden i över 6 månader. Arbetsvillkoret ska uppfyllas på nytt efter frånvaron för att du ska få tillbaka din rätt till inkomstrelaterad dagpenning. Det är bra att anmäla sig som arbetslös arbetssökande så fort du är utan arbete. Detta även om dagpenning inte kan betalas till dig, exempelvis beroende på att arbetsgivaren har gett ett avgångsvederlag.
Mer information om arbetskraftspolitiskt utlåtande
Ansökning om omställningspenning och anmälan som arbetssökande
Om du ansöker om omställningspenning anmäl dig som arbetslös arbetssökande inom 60 dagar efter uppsägningen. Noggrannare instruktioner finns på sidan om Omställningsskyddet.
Ansök om arbetslöshetsdagpenning hos KOKO-kassan
Arbetslöshetskassan betalar ut inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning efter ansökan. Du ansöker om dagpenning i efterskott i perioder om 1 månad eller 4 veckor. Den första ansökan kan du dock skicka redan efter 2 veckor. Du kan skicka ansökan om dagpenning till kassan även om du ännu inte skulle ha fått ett arbetskraftspolitiskt utlåtande.
Ansök om dagpenning i eKommunikation och bifoga de utredningar som behövs till ansökan. Om du inte har tillgång till alla bilagor när du ansöker går det bra att bifoga dem senare till ansökan. En handläggare kommer att kontakta dig om ytterligare information krävs för ansökan.
Du ska ansöka om dagpenning senast 3 månader från det datum du vill att den ska betalas.
Exempel
Ansökningstiden på 3 månader gäller för alla fall. Sök om arbetslöshetsdagpenning inom ansökningstiden, även om
- du inte har alla bilagor för ansökan
- även om du ännu inte skulle ha fått ett arbetskraftspolitiskt utlåtande.
- handläggningen av dina tidigare ansökningar pågår
- du inväntar ett avgörande i något annat ärende.
Dagpenning ska också ansökas för självrisktiden. Kassan räknar in de dagar som hör till självrisktiden. Du behöver alltså inte beakta dem när du fyller i din ansökan.
Om du är permitterad, fyll i din ansökan för hela kalenderveckor (må-sö) oberoende av ansökningsperiod. Arbete som utförts under permitteringstiden granskas alltid enligt kalendervecka.
Anmäl alltid i samband med ansökan allt som rör utbetalning av dagpenning, såsom arbetstimmar för lönearbete, inkomster och arvoden som betalats under ansökningsperioden, entreprenörskap, sjukdom, studier samt förmåner du får eller ansöker om. Meddela också om ändringar i uppgifter som du tidigare har lämnat in.
Information om handläggningen av ansökningar i KOKO-kassan
Typ av ansökningar: första ansökan, fortsatt ansökan och snabbansökan