Arbets-och näringsbyrån (TE-byrån)
Arbets- och näringsbyrån, som ger arbetslöshetskassan ett arbetskraftspolitiskt utlåtande gällande din arbetslöshet.
Arbetstidsbank
Arbetstidsbanken är ett system som gör tidpunkten för när man utför arbetet mer flexibelt. Man kan spara och ta ut t.ex. extra arbetstimmar man gjort.
Arbetsvillkoret
För att få inkomstrelaterad dagpenning ska du uppfylla såväl medlemskapsvillkoret som arbetsvillkoret. Detta innebär att du måste ha samlat den nödvändiga mängden yrkeserfarenhet under din tid som medlem i arbetslöshetskassan. Läs mera: Förutsättningar för erhållande av inkomstrelaterad dagpenning
ArPL-avdrag
Före man räknar ut storleken på dagpenningen gör man från den lön som ligger till grund för uträkningen av dagpenningen ett 4,40 % (2023) ArPL-avdrag. Storleken på avdraget granskas varje år och motsvarar löntagarens arbetspensions- och arbetslöshetsförsäkringspremie samt sjukförsäkringens dagpenningspremie.
Att bo i Finland
Du bor i Finland om du har en stadigvarande adress i Finland och har täta familjeband även om du skulle jobba i ett annat land. Var boningsorten är bestäms alltid från fall till fall i samband med ansökan om inkomstrelaterad dagpenning.
Att vara borta från arbetsmarknaden
Inom utkomstskyddet anses man vara på arbetsmarknaden om man varit i förvärvsarbete som inräknas i arbetsvillkoret, jobbar som företagare eller är arbetssökande i arbets- och näringsbyrån. Om man varit borta från arbetsmarknaden utan godtagbart skäl längre tid än sex månader, så måste man på nytt uppfylla arbetsvillkoret för att åter ha rätt till inkomstrelaterad dagpenning.
Automatisk betalning
KOKO-kassa betalar ut dagpenning varje vardag. Då din ansökan om dagpenning betalas automatiskt så behandlas den utan att en handläggare behandlar ansökan. Endast fortsatta ansökningar kan behandlas automatiskt och endast då när du inte i samband med ansökan måste meddela kassan om några förändringar i din arbetslöshet.
Deltidsarbete
Deltidsarbete anses vara arbete vars arbetstid är högst 80 % av heltidsarbetets arbetstid. T.ex. av 37,5 timmar är 80 % 30 timmar.
Efterskydd
Dagpenning utbetalas på basen av efterskyddet t.ex. då den påbörjade företagsverksamheten avslutas inom 18 månader och företagares arbetsvillkor inte ännu blivit uppfyllt. I dessa fall baserar sig dagpenningen på löntagares rätt till inkomstrelaterad dagpenning som du tidigare uppfyllt.
Eget arbete
Eget arbete är i utkomstskyddet arbete som inte utförs i förtjänstsyfte. Ett exempel på denna typ av arbete är att jobba som anhörigvårdare.
EU-området
EU-området innefattar EU- och EES-länderna samt Schweiz. EU-länder är Belgien, Bulgarien, Storbritannien och Nordirland (bl.a. Isle of Man och Kanalöarna hör inte till EES), Spanien, Nederländerna, Irland, Italien, Österrike, Grekland, Kroatien, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Portugal, Polen, Frankrike, Rumänien, Sverige, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Finland, Danmark, Tjeckien, Ungern och Estland. Till EES-länderna hör förutom EU-länderna Island, Liechtenstein och Norge.
Företagsverksamhet som utgör en bisyssla
En person vars företagsverksamhet utgör en bisyssla är i utkomstskyddet en person vars företagsverksamhet enligt arbets- och näringsbyrån anses utgöra en bisyssla.
Förhöjd förtjänstdel
Förhöjd förtjänstdel utbetalas för den tid du deltar i en sysselsättningsfrämjande service.
Förlängande tid
Med förlängande tid anser man tid som förlänger på granskningsperioden. Förlängande tid är tid då du har haft ett godtagbart skäl att vara borta från arbetsmarkaden, som t.ex. studier, föräldraledigheter eller militärtjänstetid.
Försäkringslön
Till en utstationerad arbetstagare betalas lönen i det land han eller hon jobbar i. Försäkringslönen är den lön arbetsgivaren för Finlands socialskydds- och försäkringsavgifternas skull anmält t.ex. till pensionsförsäkringsbolaget. En utstationerad arbetstagares dagpenning räknas enligt försäkringslönen. Lönen man fått i det land man jobbat i kan skilja sig från den försäkringslön man anmält till Finland.
Granskningsperiod
Arbetsvillkoret måste uppfyllas inom granskningsperioden som är 28 månader. Granskningsperioden är bakåt från att du anmält dig som arbetslös arbetssökande i arbets- och näringsbyrån. Granskningsperioden kan förlängas om du har haft ett godtagbart skäl att vara borta från arbetsmarknaden, som t.ex. studier eller föräldraledighet.
Gränsarbetare
En gränsarbetare arbetar i ett annat land än det han/hon bor i. Gränsarbetaren bör besöka sitt hemland minst en gång i veckan.
Heltidsarbete
Arbete vars arbetstid överstiger 80% av arbetstiden för heltidsarbete. Enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa kan också ett deltidsarbete anses vara ett heltidsarbete om arbetstiden överskrider gränsen på 80%. Om du t.ex. arbetar 32 timmar i veckan och maximiarbetstiden är 37,5 timmar i veckan, så anser man att du arbetar fulltid (37,5 t * 80% = 30 t).
Jämkad inkomstrelaterad dagpenning
Jämkad dagpenning är dagpenning som inte till storleken motsvarar den fulla dagpenningen. Man har från dagpenningen avdragit de inkomster som påverkar på dagpenningen.
Jämkningsgrund
Jämkningsgrund innebär att du under jämkningsperioden för dagpenning har haft inkomster från till exempel deltidsarbete eller företagsverksamhet. I vissa fall av permittering uppkommer jämkningsgrunden så att du under jämkningsperioden arbetar deltid.
Kalendervecka
Kalenderveckan är från måndag till söndag. En vecka kan t.ex. vara från onsdag till tisdag. De som är permitterade till en förkortad arbetsdag eller en förkortad arbetsvecka måste fylla i ansökningarna för fulla kalenderveckor.
Kalenderdag
Alla veckodagar från måndag till söndag betraktas som kalenderdagar. Till exempel i januari finns det 31 kalenderdagar.
Karens
Betyder den av arbets- och näringsbyrån ålaggda tidsperioden under vilken dagpenning inte utbetalas. En karens kan åläggas t.ex. för att du sagt upp dig från ditt jobb eller vägrat ta emot arbete. Man blandar ofta ihop självrisktiden eller periodiseringen med karens.
Löneintyg
Ett löneintyg är ett intyg för arbetslöshetskassan som är skriven av arbetsgivaren. Det är ett intyg över betalda löneposter för en viss tid. I Iöneintyget bör man förutom månadslönen specificera semesterlönen och -ersättningarna samt alla löneposter som betalats utöver månadslönen.
Lönespecifikation
Lönespecifikation är den utredning om den utbetalda lönen man bör få av arbetsgivaren i samband med varje utbetalning av lönen.
Maximitiden
Maximitiden för inkomstrelaterad dagpenning kan vara 300, 400 eller 500 dagar. Dagpenning utbetalas för 5 dagar i veckan.
Medlemskapsvillkor
För att uppfylla medlemskapsvillkoret för inkomstrelaterad dagpenning, ska du ha varit medlem i en arbetslöshetskassa minst
- 26 veckor, om din senaste arbetsvecka som räknas dig till godo i fråga om inkomstrelaterad dagpenning slutar 1.9.2024 eller tidigare
- 12 månader om du har arbetat 2.9.2024 eller efter och tjänat minst 465 euro per månad.
Läs mera: Förutsättningar för erhållande av inkomstrelaterad dagpenning
Periodisering
En ekonomisk förmån som utbetalas i samband med att anställningsförhållandet slutar (s.k. gyllene handslag) skjuter upp den tidpunkt då rätten till inkomstrelaterad dagpenning börjar. Detta kallas periodisering. I periodiseringstiden beaktas dagar mellan måndag och fredag.
Rätt till tilläggsdagar
Med rätt till tilläggsdagar avses att en person i en viss ålder kan vara berättigad till inkomstrelaterad dagpenning, även om maximitiden har uppfyllts.
Semesterersättning
Ersättning för semester som inte tagits ut och som utbetalas då anställningsförhållandet slutar. Semesterersättning kan också utbetalas i samband med utbetalningen av varje lönepost. Semesterersättning tas inte i beaktande då man räknar ut storleken på dagpenningen.
Semesterlön
Lön som utbetalas för semestertiden. Semesterlön beaktas som normal lön då man räknar ut storleken på dagpenningen.
Semesterpenning
Semesterpenning (gammalt namn semesterpremie) är ofta 50% av semesterlönen. Arbetsgivarens betalning av semesterpenning grundar sig på ett kollektivavtal, arbetsavtal eller praxisen på arbetsplatsen. Semesterpenningen är inte lagstadgad så den utbetalas inte till alla. Semesterpenningen tas inte i beaktande då man räknar ut storleken på dagpenningen.
Självrisktid
Före utbetalning av dagpenning föreläggs en självrisktid som motsvarar 7 hela arbetsdagar och som man annars skulle betala ut dagpenning för. Självrisktiden kan löpa under 5 dagar i veckan.
Skyddsbelopp
Obs: I och med lagändringen avskaffas skyddsdelen för förvärvsinkomster från 1 april 2024. Läs mer: Förändringar i arbetslöshetsskydd 2024
De förvärvsinkomster som jämkas under dagpenningens ansökningsperiod påverkar på storleken på dagpenningen som utbetalas. Dagpenningen utbetalas i sin helhet om dina inkomster inte överstiger det skyddade beloppet. Det skyddade beloppet är 300 euro då jämkningsperioden är en månad och 279 euro då jämkningsperioden är 4 kalenderveckor. Av den lön som överstiger det skyddade beloppet minskar hälften på dagpenningen.
Sysselsatt som företagare på heltid
En som är sysselsatt som företagare på heltid är i utkomstskyddet en person vars företagsverksamhet enligt arbets- och näringsbyrån anser sysselsätta en på heltid.
U1-blankett
Med blanketten förflyttas arbets- och försäkringsperioderna till ett annat EU-land. Blanketten behövs då du flyttar till ett annat EU-land och ansöker om arbetslöshetsförmåner från landet i fråga. Det lönar sig att fråga efter blanketten först när du är säker på att du behöver den. För att kunna skriva U1-blanketten måste man utträda ur kassan.
U2-blankett
Du behöver en U2-blankett från arbetslöshetskassan då du far till EU-området för att söka arbete. Blanketten skrivs av arbetslöshetskassan och man måste begära att få den minst 2 veckor före man far iväg för att inleda arbetssökningen.
Utlåtande
Arbets- och näringsbyråns arbetskraftspolitiska utlåtande. Kassan måste få ett utlåtande utan hinder som gäller dig. Detta är en förutsättning för att dagpenning ska kunna utbetalas. För att få utlåtandet måste du vara i kontakt med arbets- och näringsbyrån.
Utsänd arbetstagare
En utsänd arbetstagare arbetar i ett annat land än Finland men omfattas under denna period av Finlands sociala trygghet. Lönens alla socialskydds- och försäkringsavgifter betalas till Finland.
Övriga länder
Övriga länder anses vara alla andra länder förutom EU-/EES-länderna och Schweiz.