11 § Förvaltningsorgan
Kassans förvaltningsorgan är kassamötet och kassans styrelse.
Kassans medlemsmöte har den högsta beslutanderätten. Tidpunkt, plats och sätt för deltagande vid mötet bestäms av kassans styrelse.
Vid kassamötet har varje närvarande mötesrepresentant en (1) röst. Faller rösterna lika avgörs val genom lottning, men i övriga ärenden blir den åsikt gällande som har biträtts av mötets ordförande.
12 § Kassans ordinarie möte
Kassans ordinarie möte hålls varje år vid en tidpunkt, på en plats och på ett sätt som styrelsen har fastställt senast i slutet av maj.
Vid det ordinarie mötet ska:
- styrelsens verksamhetsberättelse och revisorernas utlåtande om föregående verksamhetsperiod föredras;
- bokslutet för föregående år fastställas;
- beslut fattas om de åtgärder till vilka förvaltningen och räkenskaperna ger anledning samt om behandlingen av räkenskapsperiodens resultat;
- beslut fattas om beviljande av ansvarsfrihet för de redovisningsskyldiga;
- beslut fattas om arvoden till förvaltningsorganens medlemmar och revisorer;
- val förrättas av styrelseordförande när ordföranden står i tur att avgå,
- val förrättas av styrelsemedlemmar som står i tur att avgå samt av deras personliga suppleanter,
- val av revisorer förrättas,
En revisionssammanslutning och en CGR-revisor väljs som revisorer. Inga revisorssuppleanter väljs. - grunderna för medlemsavgiften fastställas;
- beslut fattas om principerna för placeringsverksamheten; samt
- andra ärenden som har anmälts till behandling i möteskallelsen handläggas.
Andra än ovan nämnda ärenden får inte tas upp till slutligt avgörande vid mötet.
13 § Kassans extraordinarie möte
Kassan ska sammankallas till extraordinarie möte när:
- kassans styrelse finner det påkallat;
- Finansinspektionen eller revisorerna yrkar på detta, om en av dem verkställd revision ger anledning därtill; eller
- minst en tiondel av medlemmarna skriftligen yrkar på detta för behandling av ett visst ärende.
Om antalet medlemmar i kassan har sjunkit under den gräns som närmare anges i lagen om arbetslöshetskassor, ska kassans extraordinarie möte sammankallas utan dröjsmål för att besluta om kassans verksamhet ska fortsätta eller inte, och vilka åtgärder som ska vidtas i dessa fall.
Om kassans styrelse utan laga skäl vägrar att sammankalla kassans extraordinarie möte, ska kallelsen utfärdas av myndighet som övervakar arbetslöshetskassan.
I möteskallelsen skall de ärenden som upptas till behandling anges. Andra än ovan nämnda ärenden får inte tas upp till slutligt avgörande vid mötet.
14 § Kassans styrelse
Kassans styrelse består av en ordförande och 12 ordinarie medlemmar samt 12 personliga suppleanter, som ska vara 18 år fyllda kassamedlemmar. De som väljs till styrelsen ska ha fyllt 18 år och uppfylla styrelsens krav på gott anseende för en styrelsemedlem, som anges i lagen om arbetslöshetskassor. Kassan får kräva att en person verifierar vid kassamötet att hen uppfyller kraven på gott anseende som anges i lagen om arbetslöshetskassor, om detta har meddelats i förväg i inbjudan till kassamötet.
Styrelseordförandens, medlemmarnas och suppleanternas mandatperiod är tre (3) år, dock så att en tredjedel (1/3) av medlemmarna står i tur att avgå varje år.
Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande.
När en styrelsemedlem eller suppleant avgår eller avsätts väljer följande ordinarie eller extraordinarie kassamöte en ny medlem för den återstående perioden.
Styrelsen kan utse ett arbetsutskott, vars uppgifter styrelsen bestämmer separat.
15 § Styrelsens verksamhet
Styrelsen sammankallas av ordföranden eller vid hans förhinder av vice ordföranden. Styrelsen är beslutför när ordföranden eller vice ordföranden och minst sex (6) medlemmar är närvarande eller deltar i mötet på distans.
Den åsikt som styrelsens majoritet biträtt gäller som styrelsens beslut. Faller rösterna lika avgörs val genom lottning, men i övriga ärenden blir den åsikt gällande som har biträtts av ordföranden. Vid fattande av beslut om placeringen av medel krävs dock kvalificerad (2/3) majoritet.
En styrelseledamot får inte delta i behandlingen av ett ärende som rör dennes relation till kassan eller på annat sätt dennes privata intresse.
Protokoll ska föras vid styrelsens möte och det ska justeras senast vid följande styrelsemöte.
16 § Styrelsens uppgifter
Till styrelsens uppgifter hör att:
- sammankalla kassamötet minst 2 veckor före mötet i enlighet med 19 § första mom. samt bereda ärenden som ska behandlas vid mötet,
- övervaka att kassans angelägenheter sköts i enlighet med lagar, myndighetsbestämmelser, kassans regler samt beslut vid kassamötena och anvisningar för verksamheten som kassan fastställt,
- se till att kassan har ett fungerande förvaltningssystem där ansvarsområdena definieras,
- godkänna en kontinuitetsplan och skriftliga verksamhetsprinciper om kassans interna kontroll, riskhanteringssystem, ordnande av intern revision, premier och utkontraktering av funktioner,
- fatta beslut om lönsam och trygg investering av kassans tillgångar i enlighet med de principer som kassamötet godkänt samt utarbeta en årlig investeringsplan,
- bestämma vilka principer som ska tillämpas vid utbetalning av förmåner,
- bestämma de principer enligt vilka kassan tillhandahåller tjänster som stöder sysselsättningen för medlemmar samt målgruppen för tjänsterna, om kassamötet har beslutat att tillhandahålla tjänsterna för medlemmarna,
- anställa och säga upp kassadirektören och besluta om villkoren för dennes anställningsförhållande,
- utse en suppleant för kassadirektören,
- övervaka upprätthållandet av medlemsregistret,
- övervaka att kassans bokföring är förenlig med lagstiftning, god sed och kassans verksamhet,
- upprätta ett skriftligt uttalande till kassamötet om förslag som revisorerna eller kassans medlemmar vill att mötet ska behandla,
- upprätta bokslut och verksamhetsberättelse och överlämna dem till revisorerna senast en månad före kassamötet där ärendet om godkännande av bokslut ska behandlas. Styrelsen ska i verksamhetsberättelsen lämna förslag om åtgärder för överskott eller underskott i kassan,
- upprätta en budget och verksamhetsplan för det kommande året,
- lämna förslag varje år till Finansinspektionen om storleken på medlemsavgiften,
- befullmäktiga kassadirektören att lämna in en årlig ansökan till social- och hälsovårdsministeriet om finansieringsandelar i enlighet med lagen om arbetslöshetskassor,
- besluta om upptagande av lån i enlighet med 20 §,
- vid behov ge fullmakt till firmateckningsrätt för kassan samt,
- fatta beslut i alla övriga ärenden för vilka lagen, förordningarna, myndighetsföreskrifter eller dessa stadgar inte föreskriver annat.
17 § Kassans direktör och dennes uppgifter
Kassans ansvariga funktionär är kassadirektören. Till kassadirektörens uppgifter hör att:
- övervaka utbetalningen av förmåner samt annan praktisk verksamhet i arbetslöshetskassan,
- ansvara för kassans byrå, ekonomi, penningrörelse och bokföring,
- bereda ärenden som ska behandlas vid arbetsutskottets möten. Om ärendet inte bereds vid arbetsutskottets möte före behandling i styrelsen, ska ärenden beredas som ska diskuteras vid styrelsemötena.
- ge styrelsen och dess medlem nödvändig information för att utföra styrelsens uppgifter samt för att genomföra styrelsens och arbetsutskottets beslut,
- årligen lämna in en ansökan till social- och hälsovårdsministeriet om finansieringsandelar i enlighet med lagen om arbetslöshetskassor,
- godkänna nya medlemmar och utesluta medlemmar i kassan,
- utfärda en anmärkning eller varning i situationer som avses i 4 §,
- anställa och säga upp kassans funktionärer och besluta om villkoren för deras anställningsförhållanden, samt
- utföra alla övriga uppgifter som styrelsen ger honom eller henne eller som dessa stadgor föreskriver.
18 § Firmateckning
Styrelsens ordförande eller kassans direktör eller en annan person som styrelsen eventuellt har beviljat denna rätt har firmateckningsrätt.
Kassadirektören beslutar om den firmateckningsrätt som krävs vid behandling av förmåner samt fattande av beslut och ansökningar om utträde ur kassan enligt 1 § 3 momentet i stadgarna.
Skuldförbindelser kräver dock namnen på styrelseordförande och kassadirektör eller styrelseordförande eller kassadirektör och en annan person som styrelsen befullmäktigat.
Arbetslöshetskassans beslut kan undertecknas maskinellt.
19 § Möteskallelser och tillkännagivanden till medlemmarna
Kassans möteskallelser och övriga tillkännagivanden till medlemmarna publiceras i en eller flera tidningar som når medlemmarna eller så delges de medlemmarna på något annat av styrelsen bestämt sätt minst 2 veckor före datumet i fråga.
Styrelsens verksamhetsberättelse och bokslut samt revisorernas berättelse inklusive utlåtande ska finnas till medlemmarnas påseende på kassans byrå under minst en veckas tid före kassans ordinarie möte.
20 § Upptagande av lån
Kassans styrelse har rätt att besluta om tillfälliga lån samt kort- och långfristiga lån och finansieringslimit endast i syfte att tillhandahålla de förmåner som avses i dessa stadgor, när det inte finns några tillgängliga medel för dem.
Styrelsen kan också besluta om att öppna ett kreditkonto för förvaltningen av kassans likviditet samt om att använda finansieringsavtal eller leasingavtal vid förvärv av anläggningstillgångar.
21 § Räkenskapsperiod
Arbetslöshetskassans räkenskapsperiod är ett kalenderår.
Bokslutet, som omfattar en resultaträkning, en balansräkning, noter och en verksamhetsberättelse, ska vara färdigställt senast i slutet av mars .
22 § Utjämningsfond
Arbetslöshetskassan som fond är en utjämningsfond till vilken årligt överskott överförs.
23 § Täckande av brist i kassan
Om bokslutet utvisar brist används högst 50 procent av utjämningsfondens medel till att täcka den.
Om brist inte kan täckas på det sätt som anges i 1 momentet, täcks bristen med medel från arbetslöshetskassornas stödkassa och med en tilläggsandel som beviljas av statliga medel på det sätt som anges i lagen om arbetslöshetskassor.
24 § Investeringsverksamhet
Arbetslöshetskassans medel måste investeras på ett lönsamt och tryggt sätt så att kassans likviditet är tryggad.