Toimi näin, jos sinut lomautetaan koronan seurauksena

Sairauden ajalta maksetaan lähtökohtaisesti joko palkkaa tai sairauspäivärahaa ja karanteenin ajalta tartuntatautipäivärahaa. Koronan seurauksena myös lomautukset ovat yleisiä. Kassan jäsenille voidaan maksaa lomautuksen ajalta ansiopäivärahaa, kunhan jäsenyysehto ja työssäoloehto täyttyvät.

Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu TE-toimiston verkkopalvelussa työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä lomautuspäivänä.

Hae ansiopäivärahaa KOKOn eAsiointi-palvelussa yhden viikon kuluttua lomautuksen alusta. Jos lomautuksesi kestää lyhyemmän aikaa, hae päivärahaa aikaisintaan viimeisen lomautuspäivän jälkeen.

Lomautustilanteessa hakemuksen liitteiksi riittävät tällä hetkellä lomautusilmoitus, palkkatodistus 26 lomautusta edeltävältä kalenteriviikolta sekä palkkalaskelmat lomautuskuukausilta, jos olet osittain lomautettu. Jos sinulla on lomautettuna yritystoimintaa, tutustu ohjeidemme kohtaan Päivärahahakemuksen liitteet – Yritystoiminta.

Tulorekisterin kautta saadut palkkatiedot eivät aina ole riittävän tarkkoja päivärahahakemuksen käsittelyyn. Tästä syystä suosittelemme toimittamaan lomautusta edeltävän palkkatodistuksen (tai palkkalaskelmat vastaavalta ajalta) hakemuksen liitteenä itse. Samoin jos teet lomautuksen aikana osittaista työtä, hakemusten käsittelyä jouduttaa, jos toimitat palkkalaskelman kassaan itse heti, kun olet sen saanut.

Lomautukset voivat johtua esimerkiksi matkustusrajoitteista, kulutuksen vähenemisestä tai siitä, että merkittävä osa työyhteisöstä on karanteenissa. Lisätietoa päivärahan maksamisesta lomautuksen ajalta löydät täältä: Ohjeet lomautetulle

Lisätietoa

Lomautetun yritystoimintaa ja opiskelua koskeva lakimuutos tuli voimaan

KOKO-kassalta usein kysyttyä koronaviruksesta

Pikaohjeet lomautetuksi tai työttömäksi jäävälle

Kela: Sairauspäiväraha

Kela: Tartuntatautipäiväraha

Artikkelia on päivitetty 8.4.2020