Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee verkkosivustoa www.kokokassa.fi ja se on päivitetty 28.09.2020. Tätä saavutettavuusselostetta täydentää eAsiointi-palvelun saavutettavuusseloste.

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio.

Digipalvelun saavutettavuuden tila

Sivusto täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain. Lain edellyttämät vaatimukset täyttyvät suurelta osin, mutta sivustolla on joitakin kriittisiä saavutettavuuspuutteita. Nämä puutteet tullaan korjaamaan mahdollisimman pian. Päivitämme selostetta sitä mukaa, kun puutteita saadaan korjattua.

Saavuttamaton sisältö ja sen puutteet

Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin vaatimusten mukainen. WCAG-standardin neljän perusperiaatteen mukaan verkkosivuston tulee olla havaittava, hallittava, ymmärrettävä ja toimintavarma. Seuraavassa on eritelty sivustolla havaitut puutteet jaoteltuna näiden periaatteiden mukaisesti.

1.    Havaittava

Sivuston kielen vaihtaminen

Etusivun kielivalinnat on valikossa ilmaistu lyhentein, jotka avustavalla teknologialla hankalasti hahmotettavia. Kieliversioiden komponenttien teknisiä kuvauksia ei ole lokalisoitu käyttöliittymän sisällön mukaiselle kielelle.

Sivuston hakutoiminto

Sivuston hakutoiminnon hakukenttä ja -painike ovat englanninkieliset. Hakukentältä puuttuvat avustavalle teknologialle välittyvät, kieliversioille lokalisoidut nimilaput ja toimintapainikkeiden roolit.

Otsikoiden järjestys

Otsikot eivät noudata hierarkkista tasojärjestystä, vaan joiltain sivuilta puuttuu otsikkotasoja.

Etusivun kuvaikonit

Windowsin suurikontrastinen musta -värimallilla (Firefox) etusivulla olevat kolme kuvaikonia eivät näy ennen kuin käyttäjä asettaa hiiren kuvakkeen kohdalle.

Päivärahalaskurin selailujärjestys

Päivärahalaskurin saa täytettyä pelkän näppäimistörajapinnan avustuksella, mutta Lasketut arvot -kentän väärä sarkainjärjestys avustavaa teknologiaa käytettäessä vaikeuttaa taulukon täytön ja tuloksien lukemista.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty

 • 1.1.1 Ei-tekstuaalinen sisältö
 • 1.3.1 Informaatio ja suhteet
 • 1.3.2 Merkitykseen vaikuttava järjestys
 • 1.4.1 Värien käyttö

2.     Hallittava

Kuvalinkit ja linkkitekstit

Kun Windows-järjestelmän suurikontrastinen musta -värimalli on käytössä, sivun yläosassa oleva etusivulle vievä kuvalinkki on näkymätön. Mikäli käyttäjällä ei ole ruudunlukuohjelmaa, hän ei havaitse linkkiä.

Sivustolla on epäselviä linkkitekstejä ja kuvalinkkejä, joiden alt-teksteissä ei kerrota linkkien johtavan ulkoisille sivuille.

Hyppylinkin kieli

Sivuston hyppylinkin kieli on myös suomenkielisillä sivuilla englanti.

Aktiivisten kohtien havaitseminen

Näppäimistöllä liikuttaessa aktiivinen kohta erottuu pääsääntöisesti hyvin, mutta poikkeuksena ovat Firefox-selaimen kohdat välillä: Usein kysytyt kysymykset – Oletko osa-aikatöissä. Chat-elementin aktiivisuutta ei voinut havaita millään tarkastuksessa käytetyllä selaimella.

Ajanvarauskalenteri

Ajanvarauskalenteri on avustavaa teknologiaa käyttävälle saavuttamaton.

Valikon valinnat

Sivuston oikeassa yläkulmassa olevan valikkopainikkeen käyttäminen avattuna ei täysin onnistu nuolinäppäimillä, ainoastaan sarkain-painikkeella.

Karusellielementti

Etusivun karusellielementin käyttäminen avustavilla teknologioilla on haastavaa. Sarkainjärjestys ei etene johdonmukaisesti, mikä vaatii käyttäjältä ylimääräistä työtä ja havainnointia.

Etusivun kuvaikonit

Katso kohta Havaittava.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty

 • 2.1.1 Näppäimistö
 • 2.4.2 Ohita lohkot
 • 2.4.3 Kohdistusjärjestys
 • 2.4.4 Linkin tarkoitus (kontekstissa)
 • 2.4.7 Näkyvä kohdistus

3.    Ymmärrettävä

Sivuston kielen vaihtaminen

Katso kohta Havaittava.

Sivuston hakutoiminto

Katso kohta Havaittava.

Hyppylinkin kieli

Katso kohta Hallittava.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty

 • 3.1 Luettava
 • 3.1.2 Osien kieli

4.    Toimintavarma

Hakuelementin kieli

Hakuelementti on englanninkielinen.

Navigaatiovalikon valinnat

Niin sanottu ”flat burger” eli kolmen viivan muodostama valikon avaava painike on nimetty avustavan teknologian kannalta huonosti. Valikon valinnoista ei löydy tarvittavia arvoja valikon toimintojen, valintojen ja tilan tunnistamiseksi avustavilla teknologioilla.

Saavutettavuusvaatimukset, jotka eivät täyty

 • 4.1.2 Nimi, rooli, arvo

Muu, ei yksittäiseen kriteeriin liittyvä

Chatbot

Käyttö avustavalla teknologialla on haasteellista. Painiketta, josta chatbot avautuu, ei ole nimetty ja ikkunan sisältö tulee sarkainjärjestyksessä vasta chat-painikkeen jälkeen. Mobiililaitteella käyttö on hieman helpompaa kuin päätelaitteella.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Verkkolomakkeella

Anna saavutettavuuspalautetta verkkosivujen yhteydenottolomakkeella tai jos olet jo jäsen, eAsiointipalvelun kautta.

Sähköpostilla

Sähköpostitse voit lähettää palautetta osoitteeseen viestinta@kokokassa.fi.

Muulla tavoin

Tarjoamme tukea myös käyttäjille, joille digipalvelut eivät ole saavutettavissa. Asiakaspalvelumme vastaa numerossa 09 4763 7600 puhelinaikojen puitteissa.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille KOKO-kassaan eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero, vaihde: 0295 016 000