KOKO-kassalta usein kysyttyä koronaviruksesta

Koronaviruksen seurauksena tapahtuvat lomautukset ja muut koronaviruksen vaikutukset työllisyyteen ja työttömyyskassoihin ovat puhuttaneet viime päivinä laajasti. Kokosimme tähän artikkeliin vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, joita asiakkaamme ovat kysyneet meiltä aiheesta. Täydennämme ja lisäämme tietoja tarvittaessa.

Asiakaspalvelumme auttaa puhelimitse sekä sähköisesti. Jotta pääsemme käsittelemään asiaasi nopeammin, otathan meihin yhteyttä vain yhden kanavan kautta. Ennen yhteydenottoa kannattaa kuitenkin tarkistaa, löytyisikö vastaus usein kysytyistä – näin autat meitä välttämään asiakaspalvelumme ruuhkautumisen.

Miten toimin, jos minut lomautetaan koronaviruksen seurauksena?

Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu TE-toimiston verkkopalvelussa työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä lomautuspäivänä. Oikeutesi ansiopäivärahaan määräytyy TE-toimiston antaman lausunnon perusteella.

Ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa maksetaan työttömyyskassasta hakemuksen perusteella. Voit lähettää ensimmäisen hakemuksesi 2 viikon jälkeen työttömyyden tai lomautuksen alkamisesta.

Ansiopäivärahaa haetaan KOKOn eAsiointi-palvelussa.

Kassan jäsenille voidaan maksaa lomautuksen ajalta ansiopäivärahaa, kunhan jäsenyysehto ja työssäoloehto täyttyvät.

Lue lisää:
Pikaohjeet lomautetuksi tai työttömäksi jäävälle
Laajemmat ohjeet lomautetulle
Edellytykset ansiopäivärahalle

Voinko saada päivärahaa, jos minua ei ole lomautettu, mutta työntekoni on estynyt?

Jos työnantaja ei lomauta, mutta työntekosi on estynyt, ilmoittaudu TE-toimistoon. TE-toimisto antaa kassalle lausunnon siitä, onko kyseessä lomautukseen rinnastettava syy. Lomautukseen rinnastettavan syyn ajalta olet oikeutettu ansiopäivärahaan.

Jos joudut jäämään kotiin lapsen kanssa koulujen sulkeuduttua, työttömyyspäivärahaa ei voida maksaa, koska et ole työtön tai lomautettu.

Mitä teen, jos sairastun työttömänä?

Jos saat ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa ja sairastut, voit jatkaa päivärahan hakemista normaalisti. Lyhytkestoinen sairastaminen ei vaikuta oikeuteesi saada ansiopäivärahaa.

Jos sairaus kestää yli 10 päivää, ilmoita päivärahahakemuksessasi, että olet ollut sairaana, ja hae sairauspäivärahaa Kelasta. Sairauspäivärahaa maksetaan omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on yleensä sairastumispäivä ja sitä seuraavat 9 arkipäivää. Lisätietoa sairauspäivärahasta löydät Kelan sivuilta.

Miten toimin, jos työssäkäyvänä sairastun tai joudun karanteeniin?

Sairauden ajalta maksetaan lähtökohtaisesti joko palkkaa tai sairauspäivärahaa ja karanteenin ajalta tartuntatautipäivärahaa.

Tartuntatautipäivärahaa maksaa Kela, ja se korvaa ansionmenetystä, jos tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt sinut olemaan poissa työstäsi, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Jos teet työsi etätyönä eikä ansionmenetystä synny, et voi saada päivärahaa. Lisätietoa tartuntapäivärahasta löydät Kelan sivuilta.

Haluan varmistaa, onko jäsenyyteni KOKO-kassassa voimassa. Miten se onnistuu?

KOKOn eAsiointi-palvelusta löydät tiedon jäsenyytesi tilasta. Kirjaudu eAsiointiin tästä.

Ovatko koronakriisin myötä sovitut työttömyysturvan muutokset voimassa?

Osa väliaikaisista muutoksista päättyi vuoden 2020 lopussa. Esimerkiksi ansiopäivärahan enimmäismaksuaika ei ole kulunut ajalla 1.7. – 31.12.2020, mutta 1.1.2021 alkaen enimmäisaika taas kuluu. Osa väliaikaisista muutoksista on vielä voimassa. Katso täältä päivitetty koonti työttömyysturvan väliaikaisista lakimuutoksista ja niiden voimassaolosta uusimpien muutosten myötä.

Artikkelia päivitetty 2.2.2021 (väliaikaisista lakimuutoksista kertova kappale)