100 päivää – 100 lupausta

Tätä blogia pohtiessani olen ollut uudessa tehtävässä, KOKOn henkilöstö- ja palvelujohtajana, tasan 100 päivää. Se on klassinen hetki, jolloin uuden johtajan on kuulemma hyvä pohtia, miten on nämä maagiset 100 päivää käyttänyt. Mahdanko kuitenkaan olla se oikea henkilö asiaa arvioimaan? Mielelläni kysyisin asiaa muilta kuin itseltäni.

Pientä reflektointia kuitenkin tein. Aloin pohtimaan lupausten antoa ja vahvaa käsitettä lupaus ylipäätään.

100 päivän aikana on tapahtunut paljon. Kaikki ei aina näy ulospäin. Olen antanut paljon lupauksia. Suurin osa on toteutunut, jotkut ovat vielä prosessissa ja näkyvät vasta pitkän ajan kuluttua. Mutta ainakin lupasin olla oma itseni kaikkine heikkouksineni ja vahvuuksineni, ja sen olen toteuttanut.

Annamme joka päivä lupauksia. Niitä annetaan itselle, kollegalle, perheelle, ystäville jne. Ja ottaen huomioon, miten tunnollisesti lupaukset lunastetaan, niin erilaisia asioita tehdään koko ajan aivan valtavasti.

Lupaukset ovat toki eri mitallisia. On suuria ja pieniä. Joidenkin lupausten toteuttaminen on helpompaa kuin toisten. Myös ajallisesti voi olla suuria eroja eli osa lupauksista toteutuu saman päivän aikana ja osa taas vähän hitaammassa syklissä.

Lupaus on voimakas. Lupauksia annetaan paljon, mutta ei hövelisti. Se mikä luvataan, se pidetään. Julkisesti annettu lupaus on usein hyvä keino varmistaa, että sen toteuttaa. Ainakin karkkilakkoa lupaavat näin sanovat.

Jos ajatellaan työelämää ja työmoraalia, niin mehän olemme yleisesti hyvin tunnollisia ja lupauksista pidetään kiinni. Eikä ihme, sillä Kielitoimiston sanakirjan mukaan Lupaus on ”vakuutus tai sitoumus, jolla joku lupaa (tehdä) jotakin tai lupautuu johonkin”. Kollegalle sanotaan, ”minä voin hoitaa sen” tai ”selvitän tämän”. Nämäkin ovat lupauksia.

Lupauksia pohtiessa nousee myös mieleen ajankohtainen asia meidän työyhteisössämme eli sisäiset palvelulupaukset. Kevään aikana meillä on kuultu eri tiimien ja toiminnallisten kokonaisuuksien pohtimia kuvauksia siitä, miten huolehdimme sisäisestä palvelusta ja mitä se kenellekin tarkoittaa. Ilahtuneena olen seurannut näiden läpikäymistä. Todella tärkeä asia, eikä ole pois muusta palvelusta. Päinvastoin.

Kun annamme näitä erilaisia lupauksia aktiivisesti ja varmasti vähän huomaamattakin, niin on selvää, että olen antanut 100 päivän aikana vähintään 100 lupausta. On myös hyvin oletettavaa, että meillä KOKOssa, reilun 70 hengen työyhteisössä, annetaan vähintäänkin 100 lupausta päivässä.

Saara Aikio, KOKOn henkilöstö- ja palvelujohtajaKirjoittajan arkisto