Lakot ja ansiopäiväraha

Maanantaina 9.12. alkavat teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden lakot vaikuttavat myös useisiin KOKO-kassan jäseniin.

Jos työntekosi estyy lakon takia, oikeutesi ansiopäivärahaan lakon aikana riippuu siitä, onko lakolla riippuvuussuhde työehtoihisi tai työoloihisi: eli onko lakon tarkoituksena saada aikaan muutoksia, jotka vaikuttavat myös sinuun.

Jos lakolla ei ole riippuvuussuhdetta työehtoihisi tai työoloihisi, voit saada ansiopäivärahaa lakon siltä ajalta, jolta et saa palkkaa. Ennen ansiopäivärahan hakemista tulee ilmoittautua TE-toimistoon. Tarvitset lisäksi työnantajaltasi todistuksen siitä, miltä ajalta saat lakon aikana palkkaa.

Jos olet itse lakossa (koskee myös tukilakkoa) oikeutta ansiopäivärahaan ei ole. Jos työntekosi on estynyt muiden työntekijöiden lakon takia, mutta lakolla on riippuvuussuhde myös sinun työehtoihisi tai työoloihisi, ansiopäivärahaa ei myöskään voi saada. YTN maksaa lakon takia ansiotuloa vaille jääville jäsenilleen lakkoavustusta.