Kassan kesäkuulumisia ja vilkaisu syksyyn

Elokuu lähestyy loppuaan, koulut ovat alkaneet ja yhteiskunta on palaamassa arkeen kesälomien jälkeen. Nyt on aika luoda silmäys menneeseen kesään ja katsoa mitä uutta syksy tuo tullessaan.

Me KOKO-kassassa olemme käsitelleet hakemuksia ja vastanneet jäsenten viesteihin ja puheluihin koko kesän ajan. Ensihakemusten käsittelyaika piteni kesällä hetkellisesti, mutta saimme kurottua ajan kiinni heinäkuun loppuun mennessä. Elokuu päästiin aloittamaan hyvästä tilanteesta.

Yleisesti hakemusmäärissä oli heinäkuussa havaittavissa pientä laskua kesäkuuhun verrattuna, ja vuoden takaiseen verrattuna ero olikin jo melkoinen: vuoden 2020 heinäkuussa hakemuksia tuli yli 80 prosenttia enemmän kuin tämän vuoden heinäkuussa.

Uudistimme kesällä myös KOKOn verkkosivujen ilmettä ja rakennetta ja päivitimme uudistuksessa sivuston vastaamaan saavutettavuusvaatimuksia. Tavoitteemme on tarjota verkkopalvelu, joka on helppokäyttöinen mahdollisimman monelle. Yritämme parhaamme mukaan kertoa sivustolla monimutkaisistakin työttömyysturva-asioista selkeästi ja ymmärrettävästi.

Loppukesä toi tullessaan lisääntyneet koronatartunnat. Muistathan, että voit sopia turvallisen asiakastapaamisen KOKOn työttömyysturva-asiantuntijan etäyhteydellä Teamsin kautta.

Työttömyysturvalakiin on koronan vuoksi tehty tämän ja viime vuoden aikana paljon väliaikaisia lakimuutoksia. Osa muutoksista on tämän hetken tiedon mukaan päättymässä syyskuun lopussa. Päivärahan saajia koskevista muutoksista suojaosan korotus, liikkuvuusavustuksen muutokset sekä yrittäjien mahdollisuus saada työmarkkinatukea yritystoiminnan ajalta ovat voimassa 30.9.2021 saakka.

Lisäksi väliaikaiset lakimuutokset päivärahan sovittelusta, yritystulojen huomioimisesta ja päivärahan maksamisesta ilman päätöstä ovat voimassa 30.9.2021 saakka. Lomautettuja koskeva säännös, jonka mukaan lomautetun henkilön opintojen pää- tai sivutoimisuutta ei tutkita TE-toimistossa, on voimassa vuoden loppuun (31.12.2021 asti).

Tiedotamme lakimuutoksista verkkosivuillamme aina heti, kun tiedämme niistä lisää. Seurailethan sivujamme ja sosiaalisen median kanaviamme!

Elina Johansson, KOKOn lakimiesKirjoittajan arkisto