Nämä ikäsidonnaiset työttömyysturvan poikkeukset ovat voimassa jatkossakin

Syksyn 2024 lakimuutosten vuoksi iso osa ikään liittyvistä työttömyysturvan poikkeuksista poistuu. Tässä jutussa kerromme, mitkä ikäsidonnaiset poikkeukset kuitenkin vielä säilyvät.

500 päivän enimmäisaika, lisäpäivät, muutosturvakokonaisuus ja palkkatukityöstä kertyvä työssäoloehto tarjoavat jatkossakin tietyn ikäisille merkittävää tukea työttömyyden aikana.

Yli 58-vuotiaat voivat saada jatkossakin päivärahaa 500 päivältä

Ansiopäivärahaa maksetaan enimmillään 300, 400 tai 500 päivältä. Päivärahan enimmäiskesto on sidottu työhistoriaan ja ikään.

Yli 58-vuotiaat, jotka ovat olleet työssä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana, voivat saada jatkossakin päivärahaa enintään 500 päivältä. Tämä vastaa kokonaan työttömällä noin 23 kuukautta eli hieman alle kahta vuotta.

Jokainen maksettu päivä vähentää enimmäisajasta yhden päivän, ja päivärahaa maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa.

Jos saat soviteltua ansiopäivärahaa esim. osa-aikatyön tai sivutoimisen yritystoiminnan vuoksi, enimmäisaika kuluu hitaammin. Lue lisää: Enimmäisajan kuluminen sovittelussa

Kun ansiopäivärahaa on maksettu sinulle koko enimmäisajalta ja sen maksaminen päättyy, saat siitä päätöksen. Jos työttömyytesi jatkuu edelleen, voit hakea työmarkkinatukea Kelasta. Jos täytät työssäoloehdon uudelleen, voit taas hakea ansiopäivärahaa työttömyyskassasta. Tällöin päivärahan maksaminen alkaa alusta.

Lisätietoja: Päivärahan kesto

Lisäpäivät (ns. eläkeputki) ovat turvana edelleen

Lisäpäivät mahdollistavat ansiopäivärahan maksamisen vielä senkin jälkeen, kun päivärahaa on jo maksettu enimmäisajalta, ja työttömyys edelleen jatkuu. Lisäpäiviä voidaan maksaa sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin täytät 65 vuotta, jos:

  • olet syntynyt vuonna 1957–1960 ja täytät 61 vuotta ennen kuin enimmäisaikasi täyttyy
  • olet syntynyt vuonna 1961–1962 ja täytät 62 vuotta ennen kuin enimmäisaikasi täyttyy
  • olet syntynyt vuonna 1963 ja täytät 63 vuotta ennen kuin enimmäisaikasi täyttyy tai
  • olet syntynyt vuonna 1964 ja täytät 64 vuotta ennen kuin enimmäisaikasi täyttyy.

Lisäksi edellytetään, että olet työskennellyt vähintään 5 vuotta viimeisen 20 vuoden aikana ja olet saanut oikeuden ansiopäivärahaan palkansaajana.

Vuoden 2023 alussa voimaantulleen lakimuutoksen myötä vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneillä ei ole oikeutta lisäpäiviin.

Lisäpäiviä ei tarvitse hakea erikseen, vaan kassa tutkii oikeuden lisäpäiviin automaattisesti hakemuksesi käsittelyn yhteydessä.

Jos tarvitset todistuksen lisäpäivistä eläkehakemusta varten, työttömyyskassa kirjoittaa sen pyynnöstäsi, kun sinulle on maksettu vähintään yksi lisäpäivä eläkettä edeltävältä kuukaudelta. Pyynnön voi esittää hakemuksen yhteydessä, ja hakemuksen voi tilanteesta riippuen lähettää pyyntöä varten normaalia lyhyemmältä ajalta. Varmista kassasta, miten sinun tulee toimia.

Muutosturvakokonaisuus säilyy tukena irtisanotuille yli 55-vuotiaille

Vuoden 2023 alussa käyttöön otettu muutosturvakokonaisuus säilyy tukena irtisanotuille 55 vuotta täyttäneille työntekijöille.

Muutosturvan edut ovat:

  • muutosturvaraha, joka vastaa noin kuukauden palkkaa
  • muutosturvakoulutus, joka kestää enintään kuusi kuukautta ja vastaa arvoltaan enintään kahden kuukauden palkkaa
  • pidennetty työllistymisvapaa, joka on viisi päivää normaalia pidempi.

Muutosturvan piiriin kuuluminen edellyttää, että:

  • sinut on irtisanottu tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä 1.1.2023 tai sen jälkeen
  • olet täyttänyt 55 vuotta irtisanomiseen mennessä
  • olet ollut saman työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta
  • olet ilmoittautunut työnhakijaksi TE-toimistoon 60 päivän kuluessa irtisanomisesta.

Huomioithan, että oikeutta muutosturvarahaan ei ole, jos työsuhde päättyy työntekijän ja työnantajan välisen sopimukseen – ei edes, vaikka sopimus tehtäisiin työnantajan aloitteesta.

Irtisanomisen ajankohta tarkoittaa sitä päivää, jolloin olet saanut irtisanomisilmoituksen tiedoksesi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pitkien irtisanomisaikojen osalta TE-toimistoon tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi jo irtisanomisajalla eli ennen varsinaista työttömyyden alkua.

Työttömyyskassa maksaa jäsenilleen muutosturvarahan.  Muutosturvakoulutuksesta vastaa TE-toimisto tai ELY-keskus.

Lue lisää: Muutosturva

Palkkatukityö kerryttää oikeutta ansiopäivärahaan tietyin edellytyksin yli 60-vuotiaille

Ennen syyskuun 2024 lakimuutosta palkkatukityöstä 75 prosenttia on kerryttänyt työssäoloehtoa riippumatta työntekijän iästä tai työkyvystä. 2.9.2024 lukien palkkatukityö kerryttää työssäoloehtoa enää vain silloin, kun työssäoloehto kertyy alentuneesti työkykyisen tai 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän palkkatukityöstä.

Huomioitavaa, kun työssäoloehtoa kertyy palkkatuetusta työstä:

  • Palkkatuettu työ kerryttää työssäoloehtoa vain siltä osin kuin palkkatuettu työsuhde ylittää 10 kuukautta.
  • Palkkatukityössä työssäoloehtoa kerryttää vain 75 prosenttia työssäoloehtokuukausista.
  • Palkkatukityö, joka ei kerrytä työssäoloehtoa, pidentää tarkastelujaksoa.

Eli työssäoloehtoon voidaan lukea vain palkkaa, joka on ansaittu ensimmäisten 10 palkkatukikuukauden jälkeen. Ensimmäisten 10 kuukauden osalta palkkatukityö pidentää tarkastelujaksoa. Työssäoloehdon täyttämiseksi tarvitaan lakimuutosten myötä 12 kalenterikuukautta. Palkkatukityössä työssäoloehdon täyttämiseksi tarvittavien kuukausien määrä on jatkossa siten vähintään 26 kuukautta (10 kk + 12 kk (75 %) + 4 kk (25 %) = 26 kk).

Tässä kerrotut palkkatukityötä koskevat säännökset ovat voimassa 2.9.2024 lukien.