Työttömyysturvalaki on uudistunut monelta osin tämän vuoden aikana. Tässä jutussa kerromme, mikä muuttui 2.9.2024 ja keihin muutokset vaikuttavat. Koosteen kaikista vuoden 2024 lakimuutoksista näet täältä.
2.9.2024 muutokset
- Ansiopäiväraha porrastetaan: päivärahan suuruus pienenee jatkossa, mitä pidempään työttömyys kestää
- Ansiopäivärahan piiriin pääsemisen ehdot kiristyivät – työssäoloehto piteni vuoteen ja palkan suuruus vaikuttaa jatkossa työssäoloehdon kertymiseen
- Palkkatukityö kerryttää työssäoloehtoa enää vain alentuneesti työkykyiselle tai 60 vuotta täyttäneelle pitkäaikaistyöttömälle
- Osaa ikäsidonnaisista poikkeuksista ei enää ole
Tarkemmin muutoksista
1. Ansiopäiväraha porrastetaan: päivärahan suuruus pienenee jatkossa, mitä pidempään työttömyys kestää
Ansiopäivärahan suuruus pienenee, mitä pidempään työttömyys kestää ja päivärahaa maksetaan.
Päivärahan suuruus laskee
- 40 maksetun päivärahapäivän jälkeen (n. kaksi kuukautta) 80 % tasolle alkuperäisestä ja
- 170 maksetun päivärahapäivän jälkeen (n. kahdeksan kuukautta) 75 % tasolle alkuperäisestä.
Aiemmin ansiopäiväraha on ollut samansuuruinen koko ansiosidonnaisen saamisen ajan.
Keitä asia koskee ja milloin muutos alkaa vaikuttaa?
Porrastus ei koske vielä niitä päivärahakausia, joiden maksaminen on aloitettu ennen 2.9.2024. Porrastus ei vaikuta päivärahaasi myöskään silloin, jos työssäoloehtosi on täyttynyt 1.9.2024 mennessä, vaikka päivärahan maksaminen sinulle alkaisi vasta myöhemmin esimerkiksi lomakorvauksen jaksottamisen tai omavastuuajan kulumisen vuoksi.
Porrastus alkaa vaikuttaa sinuun vasta, jos 2.9.2024 jälkeen ansaitset palkkaa vähintään 465 euroa ja sinulla alkaa näihin töihin perustuen kokonaan uusi ansiopäivärahan maksukausi (300, 400 tai 500 päivän enimmäisaika). Tällöin olet täyttänyt uudelleen työssäoloehdon ja sinulle maksetaan ansiopäivärahaa tämän 2.9.2024 jälkeen tehdyn työn perusteella.
Lue lisää: Ansiopäivärahan porrastus
KOKOn päivärahalaskurilla voit katsoa arvion porrastuksen vaikutuksesta omaan päivärahaasi.
2. Ansiopäivärahan piiriin pääsemisen ehdot kiristyivät – työssäoloehto piteni vuoteen ja palkan suuruus vaikuttaa jatkossa työssäoloehdon kertymiseen
Jotta työttömänä tai lomautettuna pääset ansiosidonnaisen päivärahan piiriin, täytyy sinun täyttää työssäoloehto. 2.9.2024 alkaen työssäoloehdon täyttämiseen vaaditaan työhistoriaa vuosi aiemman puolen vuoden sijaan.
Työssäoloehto täyttyy jatkossa, jos on työttömyyskassan jäsenyysaikana tehnyt töitä vähintään 12 kalenterikuukautta ja palkkaa on maksettu tällöin vähintään 930 euroa kuukaudessa. Työssäoloehto kertyy jatkossa myös puolikkaina kuukausina: jos ansaitsee 465–929 euroa kuukaudessa. Kaksi puolikasta kuukautta kerryttää yhden täyden työssäoloehtokuukauden.
Aikaisemmin työssäoloehdon täyttymisen edellytyksenä on ollut, että työttömyyskassan jäsenyysaikana on tehnyt töitä vähintään 26 sellaista kalenteriviikkoa, jolloin on työskennellyt vähintään 18 tuntia.
Keitä asia koskee ja milloin muutos alkaa vaikuttaa?
Työssäoloehtoasi tarkastellaan silloin, kun
- olet uusi päivärahan hakija (haet päivärahaa ensimmäistä kertaa tai pidemmän tauon jälkeen) tai
- olet päivärahan hakija, teet samalla töitä, täytät uudelleen työssäoloehdon ja päivärahakautesi alkaa alusta.
Tällöin katsotaan, kuulutko vanhan vai uuden lain mukaisen työssäoloehdon piiriin. Vielä jonkin aikaa osaa päivärahan hakijoista koskee vanhan lain mukainen työssäoloehto, osaa uuden lain mukainen työssäoloehto ja osaa näiden yhdistelmä. Uusi 12 kalenterikuukauden työssäoloehto koskee sinua, jos olet 2.9.2024 tai sen jälkeen ansainnut palkkaa vähintään 465 euroa kuukaudessa.
KOKO-kassa huolehtii työssäoloehtosi seuraamisesta ja laskemisesta.
Lue lisää: Edellytykset ansiopäivärahalle
3. Palkkatukityö kerryttää työssäoloehtoa enää vain alentuneesti työkykyiselle tai 60 vuotta täyttäneelle pitkäaikaistyöttömälle
Aiemmin palkkatukityöstä 75 prosenttia on kerryttänyt työssäoloehtoa riippumatta työntekijän iästä tai työkyvystä. 2.9.2024 lukien palkkatukityö kerryttää työssäoloehtoa enää vain silloin, kun työssäoloehto kertyy alentuneesti työkykyisen tai 60 vuotta täyttäneen pitkäaikaistyöttömän palkkatukityöstä.
Huomioitavaa palkkatukityön huomioimisesta työssäoloehtoon:
- Palkkatuettu työ kerryttää työssäoloehtoa vain siltä osin kuin palkkatuettu työsuhde ylittää 10 kuukautta.
- Palkkatukityössä työssäoloehtoa kerryttää vain 75 prosenttia työssäoloehtokuukausista.
- Silloin kun palkkatukityötä ei huomioida työssäoloehdossa, se pidentää ajanjaksoa, jolta työtä voidaan huomioida työssäoloehtoon (ns. tarkastelujakso).
Keitä asia koskee ja milloin muutos alkaa vaikuttaa?
Muutos vaikuttaa sinuun, jos olet ollut palkkatuetussa työssä ja haet ansiopäivärahaa. Palkkatukityö ei kerrytä enää oikeutta ansiopäivärahaan eli työssäoloehtoa yllä kerrottuja poikkeuksia lukuun ottamatta, jos työ on alkanut 2.9.2024 tai sen jälkeen.
4. Osaa ikäsidonnaisista poikkeuksista ei enää ole
Suurimmasta osasta ikään perustuvista työttömyysturvalain poikkeuksista on luovuttu:
- 57 vuotta täyttäneet eivät pääse enää työllistämisvelvoitteen piiriin, joka on aikaisemmin mahdollistanut heille työpaikan.
- 58 vuotta täyttäneen päivärahan taso ei ole enää suojattu. Suoja on vaikuttanut silloin, kun henkilö on ollut pienempipalkkaisessa työssä ja jäänyt uudelleen työttömäksi niin, että päivärahan suuruus on laskettu uudelleen.
- 60 vuotta täyttäneet eivät voi enää täyttää ansiosidonnaisen työskentelyedellytystä työllistymistä edistävässä palvelussa.
Keitä asia koskee ja milloin muutos alkaa vaikuttaa?
Muutos koskee yllä kerrotun ikäisiä henkilöitä. Työllistämisvelvoitteen ja päivärahan tason suojauksen piiriin ei pääse enää 2.9.2024 alkaen.
Lue lisää ikäsidonnaisista poikkeuksista KOKOn verkkosivuilta: Nämä ikäsidonnaiset työttömyysturvan poikkeukset ovat voimassa jatkossakin
Vuoden 2024 työttömyysturvan lakimuutokset
Työttömyysturva muuttui myös keväällä. Kaikki vuoden 2024 työttömyysturvan lakimuutokset näet täältä: Työttömyysturvan muutokset vuonna 2024