KOKO-kassan ruuhka helpottamassa

Koronatilanteen aiheuttamat lomautukset ja irtisanomiset toivat myös KOKO-kassaan ennennäkemättömän hakemusruuhkan. Nyt tilanne on helpottunut ja ensihakemusten käsittelyynottoaika on lyhentynyt alle kolmeen viikkoon.

– Tilanne näyttää tällä hetkellä oikein valoisalta. Käsittelyaika on selvästi lyhentynyt, ja hakemusmäärätkin ovat nyt vihdoin laskeneet KOKO-kassassa. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että syksyn osalta tilanne on vielä avoin, kassanjohtaja Outi Mäki kertoo.

Koronatilanne on vaikuttanut KOKO-kassan jäsenistöön voimakkaasti. Kassaan saapuneiden ensimmäisten päivärahahakemusten määrät lähtivät voimakkaasti nousuun huhtikuun alusta lukien. Hakemusten viikoittainen määrä pysyi erittäin korkeana heinäkuun alkuviikoille asti. Ruuhka alkoi näkyä KOKOssa normaalia pidempinä käsittelyaikoina toukokuun lopusta lähtien.

Hakemuksia lähes nelinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna

Kaikkiaan KOKO-kassaan on saapunut huhtikuun alusta lukien reilut 28 000 ensihakemusta, kun koko vuonna 2019 kassaan saapui 7 500 ensihakemusta. Määrä on lähes nelinkertainen. Hakemuksista 80 prosenttia on liittynyt lomautustilanteisiin.

– Korona on kohdellut eri työttömyyskassojen jäsenistöjä hieman eri tavoin, ja meidän kohdallamme poikkeuksellinen tilanne jatkui verrattain pitkään. Tästä syystä myös hakemusjonojen purkaminen on ottanut oman aikansa, Mäki sanoo.

Ennakkomaksu käytössä kesän ajan

Asiakkaiden pidentyneitä odotusaikoja helpottaakseen KOKO-kassa otti kesäkuussa käyttöön peruspäivärahan suuruisen ennakkomaksun. Ennakkomaksua maksettiin tietyin edellytyksin ansiopäivärahaa hakeneille kassan jäsenille siihen asti, kunnes ansiopäivärahahakemus oli käsitelty.

– Lisäksi olemme rekrytoineet apukäsiä ja tehneet monia muita toimenpiteitä, jotta olemme pystyneet parhaalla mahdollisella tavalla hoitamaan poikkeuksellisen tilanteen. Henkilöstömme on venynyt huikeisiin suorituksiin, Mäki kertoo.

Jatkohakemusten käsittelytilanne on pysynyt KOKOssa hyvänä kaiken aikaa. Jatkohakemukset on otettu käsittelyyn korona-aikanakin keskimäärin neljässä päivässä.

– Teemme edelleen täysillä töitä, jotta ensihakemusten käsittelyajat lyhentyvät tasolle, jossa olemme ne tottuneet näkemään, eli pariin viikkoon. Kiitämme lämpimästi asiakkaitamme kärsivällisyydestä ja ymmärryksestä.