Vuorotteluvapaa kiinnostaa nyt

KOKOn verkkosivuilla vuorotteluvapaa on kivunnut vuonna 2022 luetuimpien sisältöjen joukkoon. Osasyynä tähän huomiota herättävän vahvaan kiinnostukseen voi olla esimerkiksi eläkeiän nostaminen, joka pidentää työuria ja saa monen miettimään omaa jaksamistaan työelämässä.

Myös uutiset työttömyysturvan lisäpäivien ikärajan nostamisesta ja lisäpäivistä luopumisesta ovat voineet houkutella ihmisiä etsimään tietoa vuorotteluvapaasta. Vuorotteluvapaalle eivät kuitenkaan jää vain iäkkäämmät henkilöt, vaan moni nelikymppinenkin tarttuu tilaisuuteen, kun työuraa on takana jo parikymmentä vuotta.

Vuorotteluvapaa tarjoaa työntekijälle mahdollisuuden pidempään vapaaseen, jonka aikana voi joko vain pitää hengähdystauon, toteuttaa pitkäaikaisen projektin tai vaikkapa matkustella. Vuorottelijan sijaiseksi palkataan työtön työnhakija, joten järjestelmä antaa myös jollekin työtä etsivälle mahdollisuuden saada työkokemusta ja päästä työelämään.

Samalla työnantajalle tarjoutuu mahdollisuus saada vaikka uudenlaista osaamista työpaikalle. Vuorotteluvapaan sijaista ei nimittäin tarvitse palkata samoihin tehtäviin, josta vuorotteluvapaalle on jääty.

Vuorotteluvapaajärjestelmällä voidaan siis nähdä olevan hyötyä niin yksittäisille työntekijöille kuin yrityksille, mutta myös laajemmin yhteiskunnalle – saahan vapaan ajaksi joku toinen töitä. Tauko työstä kohentaa monen työssäjaksamista ja lisää työhyvinvointia. Vuorotteluvapaalla voi myös saada aikaan uusia innovaatioita.

Vuosina 2014 ja 2016 tehdyt vuorotteluvapaan ehtojen kiristykset ovat vähentäneet KOKO-kassaan tulevien vuorottelukorvaushakemusten määrää. Edelleen hakemuksia saapuu verrattain vähän, vaikka kiinnostus näyttää lisääntyneen. Odotamme mielenkiinnolla, lähtevätkö vuorottelijoiden määrät vähitellen nousuun.

Työttömyyskassat maksavat vuorottelukorvauksen jäsenilleen, kassaan kuulumattomille korvauksen maksaa Kela. Vuorottelukorvauksen saamisen tarkempia ehtoja ja ohjeita löydät Vuorottelukorvaus-osiosta, kannattaa käydä tutustumassa! Päivärahalaskurillamme voit tehdä arvion, miten paljon saisit vuorottelukorvasta.

Elina Johansson, KOKOn lakimiesKirjoittajan arkisto