Mietitkö, milloin saat ensimmäiset päivärahasi?

On hyvä tiedostaa, että päivärahan maksu ei välttämättä ala heti työttömyytesi alusta, eikä siitä hetkestä, jolloin päivärahahakemuksesi on käsitelty. Esimerkiksi saamasi lomakorvaukset vaikuttavat siihen, mistä päivästä alkaen sinulle voidaan alkaa maksaa päivärahaa.

Varaudu hakemusten käsittelyaikaan 

Kun haet päivärahaa ensimmäistä kertaa, selvitämme tilanteesi ja laskemme ansiopäivärahasi suuruuden. Tämän vuoksi ensimmäisen päivärahahakemuksesi käsittely kestää yleensä hieman pidempään kuin seuraavien jatkohakemustesi käsittely. 

Ensimmäisen hakemuksesi käsittelee aina työttömyysturva-asiantuntijamme. Hakemuksesi käsittelyaika riippuu hakemusjonon pituudesta sekä siitä, onko hakemuksessasi kaikki tarvittavat selvitykset 

Jatkohakemuksesi voi mennä maksuun ns. automaattimaksatuksessa, jolloin hakemuksen lähettämisestä päivärahan saapumiseen tilillesi menee vain kaksi pankkipäivää. 

Päivärahahakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä – ajankohtaisen käsittelytilanteen näet täältä.  

Maksamme päivärahoja jokaisena arkipäivänä. Kun maksu lähtee kassasta, se näkyy tililläsi 1-2 pankkipäivän kuluessa.  Parin viikon käsittelyaikaan on hyvä aina varautua, vaikka aiemmat hakemuksesi olisi käsitelty nopeammin.  

Lomakorvaukset ja tukipaketit siirtävät päivärahan saamisen alkamista 

Työsuhteesi päättyessä mahdollisesti saamasi lomakorvaukset ja muut taloudelliset etuudet (esim. tukipaketti ja kertakorvaus) vaikuttavat siihen, koska sinulle voidaan alkaa maksaa päivärahaa. Saamasi korvaukset jaksotetaan, mikä tarkoittaa, että laskemme, kuinka monen päivän palkkaa saamasi korvaus vastaa. Jaksotuksen ajalta ei voida maksaa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Jaksotusaika lasketaan maanantaista perjantaihin, ja esimerkiksi yhden kuukausipalkan suuruinen lomakorvaus siirtää päivärahan maksun alkamista noin kuukaudella.  

Päivärahaa voidaan maksaa omavastuuajan jälkeen 

Mahdollisen jaksotuksen jälkeen alkaa omavastuuaika. Omavastuuaika on 7 täyttä työpäivää vastaava aika ja omavastuuaikaa voi kertyä 5 päivää kalenteriviikossa. Tämä aika ei kulu samanaikaisesti jaksotuksen kanssa. Päivärahan maksaminen alkaa omavastuuajan jälkeen.  

Esimerkki  

Työsuhteesi päättyy esimerkiksi 31.7.2024 ja saat lomakorvauksen, joka jaksotetaan ajalle 1.–14.8.2024. Tämän jälkeen omavastuuaika alkaa 15.8. ja kestää 23.8. asti. Näin ollen päivärahan maksaminen voi alkaa aikaisintaan maanantaina 26.8. 

Työttömyyspäivärahan maksaminen voi siis alkaa aikaisintaan mahdollisten jaksotusten ja 7 päivän omavastuuajan jälkeen. On tärkeää lähettää hakemus ajoissa ja varmistaa, että kaikki tarvittavat liitteet ovat mukana, jotta käsittely sujuisi mahdollisimman nopeasti.