Tarkista oletko oikeutettu liikkuvuusavustukseen

Työttömyyskassat ovat alkaneet maksaa vuoden 2017 alusta uutta liikkuvuusavustus-nimistä etuutta, jonka tarkoituksena on tukea työn vastaanottamista pidemmän työmatkan päästä. Tarkista oletko oikeutettu liikkuvuusavustukseen, jos vastaanotat työttömänä kokoaikatyön, jonka edestakainen työmatka on yli 3 tuntia tai osa-aikatyön, jonka yli 2 tuntia. 

Liikkuvuusavustuksessa on 3 kuukauden takautuva hakuaika. Hae liikkuvuusavustusta siis viimeistään 3 kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta haluat sitä maksettavan.

Voit saada liikkuvuusavustusta jos

  • sinulla on oikeus päivärahaan juuri ennen työsuhteesi alkua (kuitenkin myös TE-toimiston asettaman karenssin, työssäolovelvoitteen tai omavastuuajan aikana)
  • uusi työsuhteesi kestää vähintään 2 kuukautta
  • edestakainen työmatkasi kestää kokoaikatyössä yli 3 tuntia päivässä tai osa-aikatöissä yli 2 tuntia päivässä
  • osallistut vähintään 2 kuukautta kestävään työhön liittyvään koulutukseen, jossa edestakainen matkasi kestää yli 3 tuntia päivässä (jos koulutukseen liittyvä työ on kokoaikainen) ja 2 tuntia (jos koulutukseen liittyvä työ on osa-aikainen)

Näin haet liikkuvuusavustusta

  1. Toimita liikkuvuusavustushakemus IAET-kassaan viimeistään 3 kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta haluat sitä maksettavan.
  2. Toimita liikkuvuusavustushakemus eAsioinnin kautta liitteenä.
  3. Liitä hakemukseen työsopimus (sopimuksen voi toimittaa myöhemminkin).

Suuruus ja kesto

Liikkuvuusavustus on enimmillään noin 700 €/kk. Avustukseen voi saada lapsikorotuksen.

Avustusta maksetaan enintään 5 päivältä viikossa työsuhteen alkamisesta lukien. Liikkuvuusavustuksen maksamisen kesto riippuu työn kestosta seuraavasti:

Työsuhde 2 kk: 30 päivän ajalta
Työsuhde 3 kk: 45 päivän ajalta
Työsuhde 4 kk: 60 päivän ajalta

Liikkuvuusavustus maksetaan maksukausittain jälkikäteen. Liikkuvuusavustus on veronalainen etuus.