Osa-aikatyö
Työsi katsotaan osa-aikatyöksi, jos työaika on enintään 80 % kokoaikatyön enimmäistyöajasta. Kun teet osa-aikatyötä, toteutunut työaikasi huomioidaan sen sovittelujakson aikana, jolloin palkka maksetaan. Kun päivärahaa haetaan esim. kuukauden jaksoissa, tehtyjä työtunteja verrataan kuukauden kokoaikatyön työaikaan. Työaikaa verrattaessa kuukauteen katsotaan aina sisältyvän laskennallisesti 21,5 arkipäivää.
Esimerkki
Olet ilmoittanut huhtikuun 2019 hakemuksessa huhtikuussa tekemäsi osa-aikatyön työtunnit. Sinulle maksetaan kyseisen osa-aikatyön palkka toukokuussa. Osa-aikatyön huhtikuun työaika ja palkka vaikuttavat vasta toukokuulta maksettavaan soviteltuun ansiopäivärahaan, koska palkka maksetaan toukokuussa. Jos työaikaraja ei ylity huhtikuussa tehtyjen työtuntien osalta, toukokuun etuus maksetaan soviteltuna. Jos työaikaraja ylittyy huhtikuussa tehtyjen työtuntien osalta, toukokuulta ei makseta etuutta eikä palkan määrällä ole merkitystä. Huhtikuun ajalta etuus maksetaan täytenä, jos sen aikana ei makseta muuta soviteltavaa tuloa.
Esimerkki
Olet tuntipalkkaisessa osa-aikatyössä ja haet soviteltua päivärahaa kalenterikuukauden jaksoissa, ja palkka maksetaan seuraavan kuukauden aikana. Tehtyjä työtunteja verrataan aina laskennalliseen kokoaikatyön työaikaan. Teet osa-aikatyötä 6 tuntia/ma – pe. Tekemäsi työn enimmäistyöaika, eli kokoaikaisen työntekijän työaika, on 37,5 tuntia viikossa ja 7,5 tuntia päivässä. Enimmäistyöaika, eli 80 % kokoaikaisen työntekijän työajasta, on joka kuukausi 129 tuntia (7,5 h x 21,5 pv x 80 %).
Teet toukokuussa työtä 138 tuntia (23 pv x 6 h/pv). Palkka maksetaan kesäkuussa, joten työaika huomioidaan kesäkuussa. Työaikasi ylittää 80 % kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta (129 tuntia), joten kesäkuulta ei voida maksaa päivärahaa.
Teet kesäkuussa työtä 120 tuntia (20 pv x 6 h/pv). Palkka maksetaan heinäkuussa, joten työaika huomioidaan heinäkuussa. Työaikasi ei ylitä 80 % kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta (129 tuntia), joten heinäkuulta voidaan maksaa päivärahaa.
Lomautus
Jos olet lomautettu lyhennetylle työviikolle, työaikaasi tarkastellaan kalenteriviikkokohtaisesti (maanantai – sunnuntai). Jos olet lomautettu lyhennetylle työpäivälle, työaikaasi tarkastellaan sovittelujaksoittain maksuperusteisesti, eli sen sovittelujakson mukaan, jonka aikana työtuntien mukainen palkka on maksettu.
Esimerkki
Kokoaikaisen työntekijän työaika on 37,5 tuntia viikossa. Siitä 80 % on 30 työtuntia viikossa. Teet työtä 25 tuntia viikossa, jolloin työaikasi on alle 80 % enimmäistyöajasta.
Esimerkki
Kokoaikaisen työntekijän työaika on 37,5 tuntia viikossa. Siitä 80 % on 30 työtuntia viikossa. Teet työtä 30,5 tuntia viikossa, jolloin työaikasi ylittää 80 % työtuntirajan. Sinulle ei makseta päivärahaa.
Esimerkki
Kokoaikaisen työntekijän työaika on 37,5 tuntia viikossa. Siitä 80 % on 30 tuntia. Työtä tehdään maanantaista perjantaihin 6 tuntia päivässä, eli kyse on lyhennetystä työpäivästä. Elokuussa (maanantaista perjantaihin olevia) työpäiviä on 21, eli elokuun työaika on 126 tuntia (21 pv x 6 h/pv). Työtä tehdään jokaisena kalenteriviikkona 30 tuntia. Maksuperusteisen sovittelun vuoksi palkka ja sen perusteena oleva työaika huomioidaan sen maksuajankohdan mukaan, vaikka työtä olisi tehty muinakin ajankohtina. Koko elokuun palkka maksetaan 20.8. Elokuussa maksettu palkka huomioidaan elokuulle. Työaika (80%) ei ylity elokuussa, joten soviteltua päivärahaa maksetaan ajalta 1.-31.8.
Sivutoimisen yrittäjän työaikaa ei tarkastella. Yritystoiminnan tulot huomioidaan maksuajankohdan mukaisessa sovittelujaksossa. Kassaan tulee toimittaa selvitykset yritystoiminnasta eri tavoin riippuen yritystoiminnan muodosta ja kestosta. Lue lisää: Yritystoiminnan ja oman työn sovittelu.