Ennen kuin ansiosidonnaista päivärahaa voidaan maksaa, on omavastuuaika. KOKO-kassa laskee hakemuksestasi omavastuuaikaan kuluvat päivät, joten sinun ei tarvitse huomioida niitä erikseen hakemusta tehdessäsi, vaan päivärahaa haetaan myös omavastuuajalta.
Omavastuuaika on 7 täyttä työpäivää vastaava aika. Omavastuuaikaa voi kertyä 5 päivää kalenteriviikossa ja sen tulee täyttyä 8 perättäisen kalenteriviikon aikana. Jos 7 päivän omavastuuaika ei kulu kokonaisuudessaan sinä aikana, alkaa omavastuuaika alusta.
Omavastuuaika voi kertyä ainoastaan työnhaun voimassaolon ajalta. Työttömyyden katsotaan alkavan siitä päivästä, kun ilmoittaudut TE-toimistoon työnhakijaksi.
Esimerkki
Työsi päättyy tiistaina ja ilmoittaudut TE-toimistoon työnhakijaksi keskiviikkona. Omavastuuaika on keskiviikosta perjantaihin sekä seuraavan viikon maanantaista torstaihin, jolloin 7 päivän omavastuuaika on täynnä. Tämän jälkeen työttömyyspäivärahan maksu voi alkaa.
Jos olet osa-aikaisessa työssä tehden vajaita työpäiviä, kerryttää enimmäistyöajan ja tekemiesi työtuntien välinen erotus omavastuuaikaa.
Esimerkki
Olet työssä, jossa enimmäistyöaika on 8 tuntia päivässä. Teet puolikasta päivää eli 4 tuntia työtä päivässä. Omavastuuaikaasi kertyy tällöin puolikkaalla työttömyyspäivällä tehtyä työpäivää kohti, jolloin 7 päivän omavastuuaikasi kertyy 14 perättäisen työpäivän aikana.
Laskutapa: 8 tuntia * 7 työpäivää = 56 tuntia. 56 tuntia / 4 tunnilla = 14 päivää.
Esimerkki
Olet työssä, jossa enimmäistyöaika on 8 tuntia päivässä. Teet työtä 3,5 tuntia päivässä, jolloin omavastuuaikaa kertyy 4,5 tuntia päivässä. Omavastuuaikaasi kertyy tällöin 13 työpäivän aikana.
Laskutapa: 8 tuntia * 7 työpäivää = 56 tuntia. 56 tuntia / 4,5 tunnilla = 12,44 päivää. Omavastuuajan pitää vastata aina täysiä päiviä, joten omavastuuaika pyöristyy ylöspäin 13 päivään.
Omavastuuaikaan ei voida lukea päiviä, joilta sinulla ei ole oikeutta työttömyyspäivärahaan esimerkiksi karenssin, lomakorvauksen jaksotuksen, taloudellisen etuuden jaksotuksen tai työaikarajan ylittymisen vuoksi.
Esimerkki
Olet työttömänä työnhakijana ja sinulla on TE-toimiston asettama karenssi 31.3.2024 saakka. Päivärahan omavastuuaika on 1. –9.4.2024 ja päivärahan maksu alkaa 10.4.2024.
Kun osallistut TE-toimiston kanssa sovittuun työllistymistä edistävään palveluun, omavastuuaikaa ei ole.
Omavastuuajan uudelleen ottaminen
Huomiona, että alla olevia tietoja ja esimerkkejä ei ole vielä päivitetty vastaamaan syyskuussa 2024 voimaan tulleita työssäoloehdon muutoksia. Lue muutoksista tarkemmin kohdasta Edellytykset ansiopäivärahalle. Päivitämme tiedot mahdollisimman pian.
Omavastuuaika otetaan uudelleen, kun työssäoloehtosi täyttyy uudelleen ja
1. edellisestä päivärahakauden enimmäisajan alkamisesta on yli vuosi. Enimmäisajan alkaminen tarkoittaa, että vähintään yhdeltä päivältä on maksettu päivärahaa.
Esimerkki
Olet työttömänä helmikuun 2024. Helmikuun ensimmäiset 7 maksupäivää kuluvat omavastuuaikaan ja sinulle maksetaan sen jälkeen päivärahaa. Olet seuraavan kerran työttömänä huhtikuussa 2025 ja olet tällä välin täyttänyt työssäoloehdon. Edellisestä enimmäisajan alkamisesta on yli vuosi, joten omavastuuaika otetaan uudelleen maaliskuussa 2025.
2. päivärahaa ei ole maksettu edellisen omavastuuajan jälkeen eli enimmäisaika ei ole ehtinyt alkaa.
Esimerkki
Olet maaliskuussa 2024 lomautettuna 7 työpäivää. Kyseinen aika kuluu kokonaisuudessaan omavastuuaikaan. Seuraavan kerran olet lomautettuna syyskuun 2024 alusta. Olet tällä välin täyttänyt työssäoloehdon uudelleen. Omavastuuaika otetaan uudelleen, koska päivärahaa ei ole maksettu edellisen omavastuuajan jälkeen, eli enimmäisaika ei ole alkanut.
Omavastuuaikaa ei oteta uudelleen, jos uuden päivärahakauden enimmäisaika alkaa vuoden kuluessa edellisen päivärahakauden enimmäisajan alkamisesta ja omavastuuaika on otettu silloin.
Esimerkki
Olet maaliskuun lomautettuna. Maaliskuun ensimmäiset 7 maksupäivää kuluvat omavastuuaikaan ja sinulle maksetaan sen jälkeen päivärahaa. Seuraavan kerran olen lomautettuna lokakuussa. Olet tällä välin täyttänyt työssäoloehdon uudelleen. Omavastuuaikaa ei oteta uudelleen, koska päivärahaa on maksettu omavastuuajan jälkeen. Enimmäisaika on siis alkanut maaliskuussa, ja uusi enimmäisaika lokakuussa alkaa vuoden sisällä edellisen enimmäisajan alkamisesta, jolloin omavastuuaika on otettu.