Etusivu / Lomautus / Vuosiloma tai arkipyhä lomautuksen aikana
Vuosiloma lomautuksen aikana
Voit pitää lomautuksen aikana myös vuosilomaa, jonka ajalta työnantaja maksaa sinulle vuosiloma-ajan palkkaa. Jos saat kokoaikatyön palkkaan perustuvaa vuosiloma-ajan palkkaa, kyseisiltä lomapäiviltä ei ole oikeutta päivärahaan.
Jos sen sijaan palkka perustuu osa-aikatyön palkkaan, päiväraha maksetaan soviteltuna päivärahana. Palkat huomioidaan sovittelussa eri tavoin lomautustyypistä riippuen.
Esimerkki
Olet kokonaan lomautettuna ensimmäisen viikon ja pidät toisella lomautusviikolla vuosilomaa, saaden osa-aikatyöhön perustuvaa palkkaa eli vajaita työpäiviä vastaavaa lomapalkkaa. Osa-aikatyöhön perustuva vuosiloma-ajan palkka sovitellaan sen sovittelujakson aikana, jolloin palkka maksetaan, ja
työaikaasi tarkastellaan myös kalenteriviikkokohtaisesti. Tällöin sinulle maksetaan ensimmäiseltä lomautusviikolta täysi päiväraha. Saat soviteltua päivärahaa sen kalenteriviikon kaikilta päiviltä, jolle palkan maksupäivä osuu.
Esimerkki
Olet lomautettuna lyhennetylle työviikolle ensimmäisen viikon ja pidät toisella lomautusviikolla vuosilomaa, saaden osa-aikatyöhön perustuvaa palkkaa eli vajaita työpäiviä vastaavaa lomapalkkaa. Osa-aikatyöhön perustuva vuosiloma-ajan palkka sovitellaan sen sovittelujakson aikana, jolloin loma on pidetty. Sinulle maksetaan ensimmäisen viikon lomautuspäiviltä täysi päiväraha. Saat soviteltua päivärahaa sen kalenteriviikon kaikilta päiviltä, jolla osa-aikatyöhön perustuvaa vuosilomaa on pidetty. Sovittelussa huomioidaan vuosilomapalkan lisäksi kyseisen kalenteriviikon työpäivien palkka.
Jos teet lomautusaikanasi lyhennettyä työpäivää ja saat soviteltua päivärahaa, myös loman ajalta maksetaan soviteltua päivärahaa, jos vuosiloma-ajan palkka perustuu osa-aikatyön palkkaan. Sovittelussa otetaan tällöin huomioon loma-ajan palkan lisäksi myös mm. lomaraha, koska lyhennetty työpäivä on peruste maksaa soviteltua päivärahaa.
Esimerkki
Olet lomautettuna lyhennetylle työpäivälle ensimmäisen viikon ja pidät toisella lomautusviikolla vuosilomaa, saaden osa-aikatyöhön perustuvaa palkkaa eli vajaita työpäiviä vastaavaa lomapalkkaa. Lyhennettyjen työpäivien ja osa-aikatyöhön perustuvan vuosiloma-ajan palkka sovitellaan sen sovittelujakson aikana, jolloin palkka maksetaan ja saat soviteltua päivärahaa niiden kalenteriviikkojen kaikilta päiviltä, jolle palkan maksupäivä osuu.
Arkipyhä lomautuksen aikana
Jos olet arkipyhänä lomautettuna, päivärahaa voidaan maksaa samoin perustein kuin muiltakin päiviltä. Jos työnantajasi on maksanut täyden päiväpalkan suuruisen arkipyhäkorvauksen, kyseiseltä päivältä ei ole oikeutta päivärahaan. Arkipyhältä ei ole oikeutta päivärahaan myöskään silloin, jos työnantajasi ei katso arkipyhää työpäiväksi. Jos sen sijaan saat esimerkiksi osa-aikatyöhön perustuvan arkipyhäkorvauksen, kyseinen arkipyhäkorvaus otetaan mukaan soviteltaviin palkkoihin normaalien sovittelusääntöjen mukaisesti.
Arkipyhiä tarkastellessa katsotaan, millä tavoin työnantaja on huomioinut arkipyhät palkanmaksussa lomautusaikasi palkkaa vähentäessään.
Esimerkki
Huhtikuussa 2019 on yhteensä 22 päivää viikonloppujen (lauantai – sunnuntai) lisäksi. Perjantai 19.4. ja maanantai 22.4. ovat arkipyhäpäiviä. Palkkasi on 2 500 euroa. Olet lomautettuna huhtikuussa kaksi täyttä työpäivää ja vapaalla arkipyhäpäivät.
Tilanne 1: Palkastasi on tehty lomautusvähennys: 2500 euroa / 22 työpäivää * 2 lomautuspäivää = 227,27 euroa. Palkastasi on vähennetty kahden työpäivän osuus, jolloin päivärahaa maksetaan täytenä kahdelta lomautuspäivältä.
Arkipyhäpäiviltä ei makseta päivärahaa, koska niiltä on maksettu täyttä työpäivää vastaava arkipyhäkorvaus.
Tilanne 2: Työnantaja voi poistaa arkipyhäpäivät työpäivien lukumäärästä, jolloin lomautusvähennyksesi määrä muuttuu. Palkastasi on tehty lomautusvähennys: 2500 euroa / 20 työpäivää * 2 lomautuspäivää = 250 euroa. Palkastasi on vähennetty kahden työpäivän osuus, jolloin päivärahaa maksetaan täytenä kahdelta lomautuspäivältä. Tässä tapauksessa työnantaja ei ole katsonut arkipyhien olevan työpäiviä, jolloin ne on poistettu palkan jakajasta.
Työttömyysturvan näkökulmasta arkipyhät eivät tässä vaihtoehdossa ole työpäiviä, joilta palkanvähennys olisi tehty ja joiden ansionmenetystä voitaisiin korvata päivärahalla. Tällöin arkipyhäpäiviltä ei makseta päivärahaa.