2 § Jäsenyyden ehdot
Kassan jäseneksi pääsee työttömyysturvalain soveltamisalaan kuuluva palkkatyöntekijä, joka ei ole täyttänyt 68 vuotta ja joka on korkea- tai vastaavan muun erityiskoulutuksen saanut, opiskelee tällaisen koulutuksen saadakseen taikka työskentelee toimihenkilön, ylemmän toimihenkilön, esihenkilön tai asiantuntijan tehtävässä.
Palkkatyöntekijänä pidetään sellaista palkansaajaa, jonka toimeentulon on katsottava perustuvan toiselle tehtävästä työstä saatavaan palkkatuloon.
Kassan jäsen ei saa samanaikaisesti olla jäsenenä toisessa työttömyyskassassa.
Kirjallinen hakemus kassan jäseneksi pääsemiseksi on toimitettava työttömyyskassaan. Työttömyyskassan jäsenet ottaa kassanjohtaja tai kassanjohtajan valtuuttama kassan toimihenkilö.
Kassan jäsenyys alkaa siitä päivästä, josta alkaen henkilö on maksanut jäsenmaksunsa, aikaisintaan kuitenkin siitä päivästä, jona hän on kirjallisesti hakenut kassan jäsenyyttä.
Työtön henkilö voi liittyä kassan jäseneksi kuukauden kuluessa siitä, kun työttömyyskassa, jonka jäsen hän on, purkautuu taikka asetetaan selvitystilaan tai konkurssiin. Lisäksi työtön henkilö voi liittyä kassan jäseneksi siten kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksissa, pohjoismaisessa sosiaaliturvasopimuksessa sekä voimassa olevassa kansallisessa lainsäädännössä säädetään.
3 § Kassasta eroaminen
Jos jäsen haluaa erota kassasta, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti kassalle. Ero astuu voimaan aikaisintaan ilmoituksen saapumispäivästä tai ilmoituksessa mainitusta myöhemmästä ajankohdasta.
Jos jäsen on maksanut jäsenmaksua vähemmän kuin eropäivään mennessä on kertynyt maksettavaksi, hänet voidaan eroilmoituksesta huolimatta erottaa maksamattoman jäsenmaksun johdosta.
Työttömyyskassan jäsenyys päättyy kuitenkin viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin jäsen täyttää 68 vuotta.
4 § Kassasta erottaminen
Kassanjohtaja voi jäsentä kuultuaan antaa huomautuksen tai varoituksen taikka erottaa jäsenyydestään sen,
1. joka jäseneksi liittyessään on antanut vääriä tai harhaanjohtavia tietoja;
2. joka vilpillisesti on ilmoittanut väärin tai salannut jonkin kassan toimialaan kuuluvan etuuden saantiin tai sen suuruuteen vaikuttavan seikan; sekä
3. joka kieltäytyy noudattamasta kassan sääntöjä.
Jos jäsen ei ole maksanut jäsenmaksua kassan hallituksen määräämällä tavalla kalenterivuoden aikana, kassanjohtaja voi erottaa hänet kassan jäsenyydestä sen kalenterivuoden alusta, josta jäsenmaksut ovat maksamatta.
Yrittäjäksi siirtynyt jäsen voi säilyttää jäsenyytensä kassassa korkeintaan 18 kuukauden ajan yritystoiminnan aloittamisesta lukien, minkä jälkeen kassanjohtaja voi erottaa hänet kassan jäsenyydestä.
Kassanjohtaja voi erottaa kassan jäsenyydestä sen, joka ei enää täytä 2 §:n mukaisia jäsenyyden edellytyksiä.
Jos jäsen on tyytymätön kassanjohtajan tekemään tämän pykälän 1. momentin mukaiseen päätökseen tai kassasta muuten erottamiseen, hän voi saattaa asian kassan hallituksen käsiteltäväksi.
5 § Uudelleen liittyminen
Jos jäsen työttömyyskassasta erottuaan kuukauden kuluessa liittyy uudelleen työttömyyskassaan, jäsenen hyväksi lasketaan hänen työssäolo- ja jäsenenä oloaikansa aiemman jäsenyytensä aikana työttömyyskassa- ja työttömyysturvalaeissa säädetyllä tavalla.
Jos työttömyyskassasta erotettu jäsen hyväksytään uudelleen jäseneksi, hänen hyväkseen ei lueta hänen aikaisempaa työssäoloaikaansa eikä jäsenenä oloaikaansa kassassa eikä aikaisemmin suorittamiaan jäsenmaksuja.
6 § Jäsenmaksut
Jäsenmaksu on Finanssivalvonnan vuosittain vahvistama euromäärä.
Jäsenmaksu on maksettava kassan hallituksen määräämällä tavalla ja aikana. Kassalla on oikeus periä erääntynyt edelleen maksamaton jäsenmaksu kassan maksamasta etuudesta.
Eronneella tai erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta saada takaisin kassalle suorittamiaan jäsenmaksuja, jotka kohdistuvat eroamista tai erottamista edeltävään jäsenyysaikaan.
Mikäli jäsen liittyy kassaan, eroaa tai erotetaan kassasta kesken kalenterivuotta, on jäsenmaksun määrä jäsenyysaikaa vastaava kalenterikuukausittainen osuus vuosijäsenmaksusta. Jäsenmaksun palautus ajalta, joka ei kohdistu jäsenyysaikaan, tehdään henkilön kirjallisesta pyynnöstä. Pyyntö on tehtävä kassalle kolmen (3) kuukauden kuluessa eroamisesta tai lainvoimaisesta erottamispäätöksestä. Kassan hallitus voi määrätä palautettavan jäsenmaksun vähimmäismäärän. Palautettavalle jäsenmaksulle ei makseta viivästyskorkoa.
7 § Jäsenmaksuista vapauttaminen
Jäsen ei voi vapautua jäsenmaksusta.