Enimmäisaika
Ansiosidonnaisen päivärahan enimmäisaika voi olla 300, 400 tai 500 päivää. Päivärahaa maksetaan 5 päivältä viikossa.
EU-alue
EU-alue sisältää EU- ja ETA-maat, Sveitsin ja Ison-Britannian. EU-maita ovat Belgia, Bulgaria ja Pohjois-Irlanti (mm. Mansaari ja Kanaalisaaret eivät kuulu ETA:an), Espanja, Hollanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. ETA-maihin kuuluvat EU-maiden lisäksi Islanti, Liechtenstein ja Norja.
Jaksotus
Työsuhteen päättyessä maksettu korvaus (ns. kultainen kädenpuristus) ja pitämättömistä lomista maksettu lomakorvaus siirtävät ansiopäivärahaoikeuden alkamista. Esimerkiksi yhden kuukausipalkan suuruinen lomakorvaus siirtää päivärahan maksun alkamista noin kuukaudella. Tätä kutsutaan jaksottamiseksi. Jaksotusaikaa kuluttavat päivät maanantaista perjantaihin.
Jälkisuoja
Jälkisuojan perusteella maksetaan päivärahaa esimerkiksi silloin, kun aloitettu yritystoiminta päättyy 18 kuukauden aikana eikä yrittäjän työssäoloehto ole vielä kertynyt. Tällöin päiväraha perustuu aiemmin kerryttämääsi palkansaajan ansiopäivärahaoikeuteen.
Jäsenyysehto
Jotta täytät ansiopäivärahan saamiseksi vaadittavan jäsenyysehdon, sinun täytyy olla ollut työttömyyskassan jäsen vähintään
- 26 viikkoa, jos viimeinen ansiopäivärahassa hyväksi luettava työviikkosi päättyy 1.9.2024 tai aiemmin
- 12 kuukautta, jos olet tehnyt töitä 2.9.2024 tai sen jälkeen ja ansainnut vähintään 465 euroa kuukaudessa.
Lue lisää: Edellytykset ansiopäivärahalle
Kalenteriviikko
Kalenteriviikko on maanantaista sunnuntaihin. Sen sijaan viikko voi olla esim. keskiviikosta tiistaihin. Lyhennetylle työviikolle lomautettujen pitää täyttää hakemukset täysiltä kalenteriviikoilta.
Kalenteripäivä
Kalenteripäiviksi lasketaan kaikki viikonpäivät (maanantai – sunnuntai). Esimerkiksi tammikuussa on 31 kalenteripäivää.
Kalenterikuukausi
Kalenterikuukausi on kuukauden ensimmäisestä päivästä kuukauden viimeiseen päivään. Sen sijaan kuukausi voi olla esim. kuukauden 15. päivästä seuraavan kuukauden 14. päivään. Työssäoloehto kertyy kalenterikuukausina 2.9.2024 alkaen.
Karenssi
Tarkoittaa KEHA-keskuksen asettamaa määräaikaa, jolta ei makseta päivärahaa. Karenssi voidaan asettaa esimerkiksi siksi, että olet irtisanoutunut työstäsi tai olet kieltäytynyt ottamasta työtä vastaan. Omavastuuaika tai jaksotusaika sekoitetaan usein karenssiin.
KEHA-keskus
Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten kehittämis- ja hallintokeskus, joka antaa työvoimapoliittisen lausunnon harkintaa vaativissa asioissa. KEHA-keskuksen tehtäviin kuuluu myös neuvonta asiantuntijalausuntoja koskevissa asioissa (esim. karenssit, yritystoiminta-asiat ja opiskelu) sekä palkkaturva-asiat.
Kokoaikatyö
Työ, jonka työaika on yli 80 % kokoaikatyöstä. Osa-aikainenkin työ katsotaan työttömyysturvalain mukaan kokoaikatyöksi, jos työaika ylittää 80 % rajan. Jos teet esimerkiksi 32-tuntista työviikkoa ja työn täysi työaika on 37,5 tuntia viikossa, katsotaan sinun tekevän kokoaikatyötä (37,5 t * 80 % = 30 t). Yli kaksi viikkoa kestävän kokoaikatyön ajalta päivärahaa ei voida maksaa.
Korotettu ansio-osa
Korotettua ansio-osaa voitiin 31.12.2024 asti maksaa työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumisen ajalta.
Lausunto
Työvoimaviranomaisen tai KEHA-keskuksen antama työvoimapoliittinen lausunto. Työttömyyskassalla täytyy olla sinua koskeva esteetön lausunto, jotta päivärahaa voidaan maksaa. Lausunnon saamiseksi sinun täytyy olla ilmoittautunut työnhakijaksi Työmarkkinatorilla.
Lisäpäiväoikeus
Lisäpäiväoikeus tarkoittaa sitä, että tietyn ikäiset voivat saada ansiosidonnaista päivärahaa, vaikka enimmäisaika olisi täyttynyt. Lisäpäiväoikeus poistuu kokonaan vuonna 1965 ja sen jälkeen syntyneiltä.
Lomakorvaus
Työsuhteen päättyessä maksettu korvaus pitämättömistä lomista. Lomakorvausta voidaan maksaa myös jokaisen palkan yhteydessä.
Lomakorvausta ei lasketa mukaan palkkoihin, joiden perusteella ansiopäivärahan suuruus määräytyy.
Lomakorvaus siirtää ansiopäivärahaoikeuden alkamista. Esimerkiksi yhden kuukausipalkan suuruinen lomakorvaus siirtää päivärahan maksun alkamista noin kuukaudella. Tätä kutsutaan jaksottamiseksi. Jaksotusaikaa kuluttavat päivät maanantaista perjantaihin.
Lomakorvaus ja lomaraha ovat eri asioita. Lomarahaa (= ns. lomaltapaluuraha) ei jaksoteta, eli se ei siirrä päivärahan maksamisen alkamista.
Lomapalkka
Palkka, jota maksetaan loma-ajalta. Lomapalkka otetaan huomioon päivärahan laskennassa normaalina palkkana.
Lomaraha
Lomaraha (vanhalta nimeltä lomaltapaluuraha) on yleensä 50 % lomapalkasta. Työnantaja maksaa lomarahaa työehtosopimuksen, työsopimuksen tai työpaikalla noudatetun käytännön perusteella. Lomaraha ei ole lakisääteinen, joten sitä ei makseta kaikille. Lomarahaa ei oteta huomioon päivärahan laskennassa.
Lähetetty työntekijä
Lähetetty työntekijä tekee työn toisessa maassa kuin Suomessa, mutta säilyy työskentelyn ajan Suomen sosiaaliturvan piirissä. Kaikki palkan sosiaaliturva- ja vakuutusmaksut maksetaan Suomeen.
Muu maa
Muiksi maiksi katsotaan kaikki muut maat kuin EU-/ETA-maat ja Sveitsi.
Oma työ
Oma työ on työttömyysturvassa pääsääntöisesti työtä, jota ei tehdä ansaintatarkoituksessa. Tällainen työ on esim. omaishoitajana toimiminen.
Omavastuuaika
Ennen päivärahan maksamista otetaan 7 täyttä työpäivää vastaava omavastuuaika, jolta muutoin maksettaisiin päivärahaa. Omavastuuaika voi kulua enintään 5 päivää viikossa.
Osa-aikatyö
Osa-aikatyöksi katsotaan työ, jossa työaika on enintään 80 % kokoaikatyöstä. Esimerkiksi 37,5 tunnista 80 % on 30 tuntia.
Palkkalaskelma
Palkkalaskelma on jokaisen palkanmaksun yhteydessä työnantajalta saatava selvitys maksetusta palkasta.
Palkkatodistus
Palkkatodistus on työnantajan työttömyyskassaa varten kirjoittama todistus tietyltä ajalta maksetuista palkoista. Palkkatodistukseen tulee eritellä kuukausipalkan lisäksi lomarahat ja -korvaukset sekä kaikki kuukausipalkan lisäksi maksetut erät.
Pidentävä aika
Pidentävällä ajalla viitataan aikaan, joka pidentää tarkastelujaksoa. Pidentäväksi ajaksi katsotaan ajat, jolloin sinulla on ollut hyväksyttävä syy olla pois työmarkkinoilta, kuten esimerkiksi opiskelu, vanhempainvapaat tai asepalvelusaika.
Päätoiminen yrittäjä
Päätoiminen yrittäjä on työttömyysturvassa henkilö, jonka yritystoiminnan KEHA-keskus katsoo olevan päätoimista.
Rajatyöntekijä
Rajatyöntekijä tekee töitä toisessa maassa kuin missä hän asuu. Rajatyöntekijän tulee käydä kotimaassaan vähintään kerran viikossa.
Sivutoiminen yrittäjä
Sivutoiminen yrittäjä on työttömyysturvassa henkilö, jonka yritystoiminnan KEHA-keskus katsoo olevan sivutoimista.
Soviteltu ansiosidonnainen päiväraha
Soviteltu päiväraha on päiväraha, mikä ei ole täyden ansiosidonnaisen päivärahan suuruinen, vaan siitä on vähennetty päivärahaan vaikuttavat ansiotulot.
Sovitteluperuste
Sovitteluperuste tarkoittaa sitä, että päivärahan sovittelujakson aikana sinulle on maksettu tuloa esimerkiksi osa-aikatyöstä tai yritystoiminnasta. Jossain lomautustilanteissa sovitteluperuste syntyy siitä, että olet sovittelujakson aikana osa-aikaisesti töissä.
Suomessa asuminen
Asut Suomessa, jos sinulla on Suomessa vakituinen osoite ja tiiviit perhesiteet, vaikka tekisit töitä toisessa EU/ETA-maassa. Muiden maiden osalta määrittely tapahtuu kansallisen lain aikarajojen perusteella. Asuinpaikan määrittäminen tutkitaan aina tapauskohtaisesti ansiopäivärahahakemuksen yhteydessä.
Tarkastelujakso
Tarkastelujakso on 28 kuukautta, joiden sisällä työssäoloehdon pitää täyttyä. Tarkastelujakso on siitä taaksepäin, kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi. Tarkastelujaksoa voidaan pidentää, jos olet ollut pois työmarkkinoilta hyväksyttävästä syystä, kuten opiskellut tai ollut vanhempainvapaalla.
TE-toimisto
Työ- ja elinkeinotoimisto, antoi aiemmin työttömyyskassalle työvoimapoliittisen lausunnon koskien työttömyyttäsi. TE-toimistot lakkautettiin vuoden 2025 alussa. Työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa 1.1.2025 alkaen oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue ja työvoimapoliittiset lausunnot antaa työvoimaviranomainen ja/tai KEHA-keskus. Katso sanastosta KEHA-keskus, Työllisyysalue, Työmarkkinatori, Työvoimaviranomainen.
Toimitusjohtaja
Osakeyhtiön toimitusjohtajana voit toimia ns. palkkatoimitusjohtajana tai yrittäjäasemassa. Toimitusjohtajan ei katsota olevan työsuhteessa osakeyhtiöön osakeyhtiö- ja työsopimuslain mukaan, joten lomautusajalta toimitusjohtajalla ei ole oikeutta päivärahaan. Palkkatoimitusjohtajana tehty työ rinnastetaan kuitenkin työssäoloehtoa täyttävään työhön, vaikka työtä ei tehdä työsuhteessa.
Jos ns. palkkatoimitusjohtajatyösi päättyy kokonaan, voit siis saada päivärahaa toimitusjohtajatyön perusteella lasketun palkan perusteella muiden edellytysten täyttyessä ja ansiosidonnainen päiväraha määritellään samalla tavalla kuin muidenkin palkansaajien osalta.
Toimitusjohtajan työn ohella tehty muu yritystoiminta voi vaikuttaa päivärahaoikeuteen, joten ilmoita asiasta työnhakijaksi ilmoittautuessasi.
Tulorekisteri
Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta palkka- ja eläketiedoille, sekä erilaisille etuuksille. Työttömyyskassa saa tiedon palkoista suoraan tulorekisteristä. On mahdollista, että kassa joutuu pyytämään sinulta palkka- tai työsuhdetietoja, jos työnantaja ei ole vienyt tietoja tulorekisteriin riittävällä tasolla.
TyEL-vähennys
Päivärahan laskennan perusteena olevasta palkkakertymästä tehdään 3,54 %:n (2025) TyEL-vähennys ennen kuin kertymästä lasketaan päivärahasi suuruus. Vähennyksen määrä tarkastetaan vuosittain ja se vastaa palkansaajan työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja sekä sairausvakuutuksen päivärahamaksua.
Työaikapankki
Työaikapankki on työn tekoajankohtaa joustavoittava järjestelmä, jonne voit tallettaa ja josta voit nostaa esim. tekemiäsi ylimääräisiä työtunteja.
Työllisyysalue
Työllisyysalue on kunta tai useamman eri kunnan muodostama yhteistoiminta-alue, josta käytetään myös nimitystä työvoimaviranomainen. Työvoimaviranomaisella tarkoitetaan joko yksittäistä kuntaa tai useamman kunnan muodostamaa työllisyysaluetta. Työvoimapalvelujen järjestämisestä vastaa jatkossa 45 työllisyysaluetta (sis. yksittäiset kunnat, jotka järjestävät palvelut itse). Työvoimaviranomainen antaa työvoimapoliittiset lausunnot, jotka eivät vaadi oikeudellista harkintaa (esim. lausunnon työnhakusi voimassaolosta).
Työmarkkinatori
Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänäsi työnhakijaksi Työmarkkinatorilla. Oikeutesi työttömyysetuuteen alkaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä. Työmarkkinatorilla voit mm. myös asioida työvoimaviranomaisen kanssa.
Työmarkkinoilta poissaolo
Työttömyysturvassa sinun katsotaan olevan työmarkkinoilla, jos olet palkkatyössä työssäoloehtoa täyttävästi, työllistyt yrittäjänä tai olet ilmoittautuneena työttömäksi työnhakijaksi. Jos olet poissa työmarkkinoilta yli 6 kuukautta ilman hyväksyttävää syytä, työssäoloehto tulee kerätä uudelleen ansiopäivärahaoikeuden palauttamiseksi.
Työssäoloehto
Jotta voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, täytyy sinun täyttää työssäoloehto. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy olla kartuttanut vaadittu määrä työhistoriaa aikana, jolloin olet ollut työttömyyskassan jäsen. Lue lisää:
Edellytykset ansiopäivärahalle
Työvoimaviranomainen
Työvoimaviranomaisella tarkoitetaan joko yksittäistä kuntaa tai useamman kunnan muodostamaa työllisyysaluetta. Työvoimapalvelujen järjestämisestä vastaa jatkossa 45 työllisyysaluetta (sis. yksittäiset kunnat, jotka järjestävät palvelut itse). Työvoimaviranomainen antaa työvoimapoliittiset lausunnot, jotka eivät vaadi oikeudellista harkintaa (esim. lausunnon työnhakusi voimassaolosta).
U1-lomake
U1-lomake on EU-alueen maiden sisäinen lomake, jolla siirretään työssäolo- ja vakuutuskaudet maasta toiseen. Lomaketta tarvitaan silloin, kun muutat toiseen EU-alueen maahan ja haet kyseisessä maassa työttömyysetuutta. Nykyisen asuinmaasi viranomaiset lähettävät lomakepyynnön edellisen työskentelymaasi viranomaisille sähköisen JINA-järjestelmän kautta, jos/kun haet etuutta ko. maassa eli lomaketta ei tarvitse pyytää itse.
U2-lomake
Tarvitset U2-lomakkeen työttömyyskassalta lähtiessäsi työnhakuun EU-alueelle. Lomaketta ei tarvitse pyytää etukäteen vaan työnhakumaan työvoimaviranomainen pyytää sitä KOKO-kassalta sähköisen JINA-järjestelmän kautta. Ennen työnhakuun lähtemistä tarvitset työvoimapoliittisen lausunnon EU-työnhakuun liittyen.
Vakiomaksatus
KOKO-kassa maksaa päivärahoja jokaisena arkipäivänä. Vakiomaksatuksessa päivärahahakemuksesi käsitellään automaattisesti ilman, että se käy käsittelijällä. Vain jatkohakemukset voivat mennä läpi vakiomaksatuksessa ja nekin vain silloin, kun sinun ei tarvitse ilmoittaa kassalle hakemuksen yhteydessä mitään muutoksia työttömyydessäsi.
Vakuutuspalkka
Lähetetylle työntekijälle maksetaan palkka siinä maassa, jossa hän on töissä. Vakuutuspalkka on työnantajan Suomen sosiaaliturva- ja vakuutusmaksuja varten ilmoittama palkka esim. eläkevakuutusyhtiöön. Lähetetyn työntekijän päiväraha lasketaan vakuutuspalkan mukaan. Työntekomaassa saatu palkka saattaa erota Suomeen ilmoitetusta vakuutuspalkasta.