Tiesitkö, että työttömyyskassan jäseneksi voi ja kannattaa liittyä jo opiskeluaikana?
Opiskelijat voivat liittyä kassaan ollessaan palkallisessa työsuhteessa. Esimerkiksi kesätöiden alku on hyvä hetki tarkistaa oman kassajäsenyyden tilanne ja liittyä, jos ei ole vielä jäsen.
Vakuutus työelämää varten
Kun kuulut kassaan ja teet töitä opiskeluaikana, kerrytät itsellesi ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Jos et työllisty heti valmistumisen jälkeen, sinulla on mahdollisuus saada kassan maksamaa ansiopäivärahaa.
Ansiopäiväraha perustuu palkkatuloihin ja on useimmiten suurempi kuin Kelan maksamat työttömyysetuudet. Esimerkiksi 3 000 euron kuukausituloilla täyden ansiopäivärahan suuruus on 1 700 euroa kuussa. Kelan maksaman peruspäivärahan tai työmarkkinatuen suuruus on noin 800 euroa kuussa vuonna 2025. Katso arvio ansiopäivärahasi suuruudesta KOKOn päivärahalaskurilla.
Ansiopäivärahan suuruus pienenee, mitä pidempään työttömyys kestää. Lue lisää: Ansiopäivärahan porrastus.
Opiskelija voi kerryttää työssäoloehtoa pidemmällä aikavälillä
Jotta voit saada ansiopäivärahaa, on sinun täytettävä kassan jäsenyysaikana työssäoloehto. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy olla tehnyt töitä tietyn verran aikana, jolloin olet ollut työttömyyskassan jäsen. Jäseneksi kannattaa liittyä siis ajoissa, jotta ehdit kerryttää työssäoloehdon.
Lue tarkemmin kohdasta Edellytykset ansiopäivärahalle, mitä on työssäoloehdon mukainen palkkatyö ja miten työssäoloehtosi kertyy. Huomiona, että lakimuutosten vuoksi käytössä on sekä ns. vanha että ns. uusi työssäoloehto.
Ansioturvaa kerryttää monenlainen työssäoloehdon mukainen palkkatyö. Kun liityt kassaan, sinun ei siis tarvitse tehdä omaan opiskelualaasi liittyvää työtä. Myös osa-aikatyötä tekevä voi liittyä kassaan.
Työn ei tarvitse olla samasta työsuhteesta eikä tehty yhtäjaksoisesti – voit kerryttää työkuukausia useamman vuoden ajan esimerkiksi kesätöissä.
Työttömyyskassan jäsenyydessä sen sijaan ei saa olla katkoja. Pysy siis liittymisesi jälkeen kassan jäsenenä koko opiskeluaika, vaikka et tekisikään opiskelujen ohella koko ajan töitä.
Muistathan, että kassaan ei voi liittyä takautuvasti. Asia kannattaa näin ollen hoitaa pois päiväjärjestyksestä heti töiden alkaessa. Jos kuulut liittoon, saat liitostasi tarkemmat ohjeet liittymisestä. KOKO-kassan jäsenmaksu on 63 euroa vuonna 2025.
Lue täältä lisää KOKOn jäsenyydestä.