Lomautus osa-aikaisesta työstä
Sinut voidaan lomauttaa myös osa-aikaisesta työstä. Jos teet osa-aikatyötä ja sinut lomautetaan, päivärahasi maksetaan soviteltuna. Saamasi tulot huomioidaan sovittelussa maksuajankohdan mukaan.
Esimerkki: Sinulla on työsopimus, jossa on sovittuna työajan olevan 60 % enimmäistyöajasta. Työaikasi on järjestetty siten, että työskentelet täyden työpäivän maanantaista keskiviikkoon ja olet muut päivät vapaalla töistä. Sinut lomautetaan lyhennetylle työviikolle siten, että olet töissä täyden työpäivän enää maanantaisin ja muina päivinä olet lomautettuna tai vapaalla töistä. Sinulle maksetaan päivärahaa soviteltuna 5 päivältä kalenteriviikossa. Saamasi tulot huomioidaan sovittelussa maksuajankohdan mukaan.
Ollessasi osa-aikaisesta työstä lomautettuna, työaikaasi tarkastellaan sovittelujaksoittain. Sovittelujakso voi olla 4 peräkkäistä kalenteriviikkoa tai kuukausi palkanmaksujaksostasi riippuen. Lue sovittelujaksosta tarkemmin kohdasta Sovittelu- eli hakujakso.
Toimitusjohtajan lomautus
Työskennellessäsi osakeyhtiön toimitusjohtajana sinulla ei ole oikeutta päivärahaan lomautuksen ajalta, koska osakeyhtiön toimitusjohtajan ei katsota olevan työsuhteessa. Jotta sinulle voidaan maksaa päivärahaa lomautuksesi ajalta, täytyy kyseessä olla työttömyysturvalaissa tarkoitettu työsopimuslain mukainen lomautus. Oikeuskäytännön mukaan osakeyhtiöin toimitusjohtajan lomautuksen ei katsota olevan tällainen, koska kyseisiin toimitusjohtajasopimuksiin ei sovelleta työsopimuslakia.
Rekisteröidyn yhdistyksen, osuuskunnan tai säätiön toimitusjohtajana sinulla voi olla oikeus päivärahaan myös lomautuksen ajalta, koska sinua koskee eri lait.
Luottamushenkilön lomautus
Luottamusmiestä, luottamusvaltuutettua ja työsuojeluvaltuutettua koskee suojasäännös, jonka vuoksi lomautukselle täytyy olla tavallista painavammat perusteet.
Ollessasi luottamushenkilö sinut voidaan lomauttaa vain, kun tarjolla oleva työ on taloudellis-tuotannollisista tai työnantajasi toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä päättynyt kokonaan. Lisäksi edellytetään, että työnantajasi ei voi järjestää sinulle ammattitaitoasi vastaavaa tai muutoin sopivaa työtä. Sinut voidaan lomauttaa vain, jos kaikki edustamasi samaa työtä tekevät henkilöt ovat lomautettuna yhtä aikaa.
Kuitenkin myös luottamushenkilö voi sopia työnantajan kanssa määräaikaisesta lomautuksesta, jolloin kyseessä on ns. sopimuslomautus.
Sopimuslomautus
Lomautus perustuu yleensä työnantajasi yksipuoliseen ilmoitukseen lomautuksesta ja sen ajankohdasta. Lomautuksesi voi kuitenkin perustua myös sinun ja työnantajasi yhteiseen sopimukseen lomautustarpeesta.
Päivärahan maksamiseksi lomautuksesi edellytetään olevan määräaikainen ja tarpeellinen tuotannollis-taloudellisista syistä. Sopimuslomautuksesta voi sopia vain työsuhteen kestäessä ja tilannekohtaisesti. Mahdollisuus sopimuslomautukseen koskee vain toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita.
Lomautukseen rinnastettava syy
Lomautukseen rinnastettava syy on tilanne, jossa sinun velvollisuutesi tehdä työtä ja työnantajasi velvollisuus maksaa palkkaa ovat keskeytyneet kokonaan, mutta työsuhteesi kuitenkin pysyy voimassa.
Lomautukseen rinnastettavia syitä ovat:
- työntekosi estyminen työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen, sinusta tai työnantajastasi riippumattoman syyn vuoksi
- tietyin edellytyksin tilanteet, joissa työnteon ja palkanmaksun keskeyttämisestä on sovittu työsopimuksessasi (keskeytys johtuu työnantajasi vakiintuneista vuotuisista toiminta-ajoista)
Esimerkki: Opettaja sopii työsopimuksessa, että syys- ja hiihtolomaviikoilla ei ole töitä eikä palkkaa makseta. Viikoilta voidaan maksaa päivärahaa, sillä kyseessä on lomautukseen rinnastettava syy. Päivärahan maksamiseksi pitää täyttää normaalit päivärahan saamisen ehdot.
- osa viralta pidättämisen ja perhepäivähoitajien tilanteista.
Sinulle maksetaan päivärahaa lomautukseen rinnastettavan syyn vuoksi samalla tavoin kuin muutoinkin lomautustilanteissa, eli täytenä tai soviteltuna.