11 § Hallintoelimet
Kassan hallintoelimet ovat kassan kokous ja kassan hallitus.
Kassan ylintä päätäntävaltaa käyttää kassan jäsenten kokous. Kokouksen tarkemman ajan, paikan ja osallistumistavan määrää kassan hallitus.
Kassan kokouksessa kullakin läsnä olevalla kokousedustajalla on yksi (1) ääni. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaali arvalla, mutta muissa asioissa tulee päätökseksi se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.
12 § Kassan varsinainen kokous
Kassan varsinainen kokous pidetään joka vuosi hallituksen määräämänä aikana, määräämässä paikassa ja määräämällä tavalla viimeistään toukokuun loppuun mennessä.
Varsinaisessa kokouksessa on:
- esitettävä edelliseltä toimintakaudelta hallituksen toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus;
- vahvistettava edellisen vuoden tilinpäätös;
- päätettävä niistä toimenpiteistä, joihin hallinto ja tilinpito antavat aihetta sekä tilikauden tuloksen käsittelystä;
- päätettävä vastuuvapauden myöntämisestä vastuuvelvollisille;
- määrättävä hallintoelinten jäsenten ja tilintarkastajien palkkiot;
- toimitettava hallituksen puheenjohtajan vaali, milloin puheenjohtaja on erovuorossa;
- toimitettava erovuoroisten hallituksen jäsenten ja heidän henkilökohtaisten varajäsentensä vaali;
- toimitettava tilintarkastajien vaali;
Tilintarkastajiksi valitaan tilintarkastusyhteisö ja yksi KHT-tilintarkastaja. Varatilintarkastajia ei valita. - määrättävä jäsenmaksun perusteet;
- päätettävä sijoitustoiminnan periaatteista; sekä
- käsiteltävä muut kokouskutsussa käsiteltäviksi ilmoitetut asiat.
Muita kuin edellä mainittuja asioita ei saa ottaa kokouksessa lopullisesti päätettäviksi.
13 § Kassan ylimääräinen kokous
Kassan ylimääräinen kokous on pidettävä kun
- kassan hallitus katsoo sen tarpeelliseksi;
- Finanssivalvonta tai tilintarkastajat, jos heidän suorittamansa tilintarkastus antaa siihen aihetta, sitä vaativat; tai
- vähintään kymmenesosa jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii määrätyn asian käsittelemiseksi.
Jos kassan jäsenten lukumäärä on vähentynyt alle työttömyyskassalaissa tarkemmin määritellyn rajan, on kassan ylimääräinen kokous viipymättä kutsuttava päättämään, onko kassan toimintaa jatkettava vai ei, ja mihin toimenpiteisiin näissä tapauksissa on ryhdyttävä.
Jos kassan hallitus ilman laillista syytä kieltäytyy kutsumasta kassan ylimääräistä kokousta koolle, on työttömyyskassaa valvovan viranomaisen toimitettava kutsu.
Kokouskutsussa on ilmoitettava käsiteltävät asiat. Muita kuin kokouskutsussa mainittuja asioita ei kokouksessa saa ottaa lopullisesti päätettäväksi.
14 § Kassan hallitus
Kassan hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kaksitoista (12) varsinaista jäsentä sekä kaksitoista (12) henkilökohtaista varajäsentä. Hallitukseen valittujen tulee olla 18 vuotta täyttäneitä kassan jäseniä ja täyttää työttömyyskassalaissa säädetyt hallituksen jäsenen hyvämaineisuusvaatimukset. Kassa voi edellyttää, että ennen hallitukseen valintaansa henkilö todentaa kassankokouksessa täyttävänsä työttömyyskassalaissa säädetyt hyvämaineisuusvaatimukset, jos tästä on ilmoitettu etukäteen kassankokouksen kokouskutsussa.
Hallituksen puheenjohtajan, jäsenten ja varajäsenten toimikausi on kolme (3) vuotta kuitenkin siten, että jäsenistä on vuosittain erovuorossa yksi kolmasosa (1/3).
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan.
Eronneen tai erotetun hallituksen jäsenen tai varajäsenen tilalle seuraava varsinainen tai ylimääräinen kassan kokous valitsee uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.
Hallitus voi valita työvaliokunnan, jonka tehtävistä se määrää erikseen.
15 § Hallituksen toiminta
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta. Kokouksen puheenjohtaja määrittelee kokouksen ajankohdan, pitopaikan ja pitotavan. Hallitus on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja vähintään kuusi (6) jäsentä on paikalla tai osallistuu kokoukseen etäyhteyden välityksellä.
Hallituksen päätökseksi tulee se mielipide, jota enemmistö on kannattanut. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaali arvalla, mutta muissa asioissa voittaa se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt. Tehtäessä päätöstä varojen sijoittamisesta vaaditaan edellä mainitusta poiketen kahden kolmasosan (2/3) määräenemmistö.
Hallituksen jäsen ei saa ottaa osaa sellaisen asian käsittelyyn, joka koskee hänen tai kassan välistä suhdetta tai muutoin hänen yksityistä etuaan.
Hallituksen kokouksessa on pidettävä pöytäkirjaa ja se on tarkistettava viimeistään seuraavassa hallituksen kokouksessa.
16 § Hallituksen tehtävät
Hallituksen tehtävänä on:
- kutsua koolle kassan kokoukset vähintään kahta (2) viikkoa ennen kokousta 19 §:n 1 momentin mukaisesti sekä valmistella kokouksessa käsiteltävät asiat,
- valvoa, että kassan asioita hoidetaan lain, viranomaismääräysten, kassan sääntöjen sekä kassan kokouksen päätösten ja sen vahvistamien toimintaohjeiden mukaisesti,
- huolehtia, että kassalla on toimiva hallintojärjestelmä, jossa vastuualueet on määritelty,
- hyväksyä jatkuvuussuunnitelma sekä kirjalliset toimintaperiaatteet kassan sisäisestä valvonnasta, riskienhallintajärjestelmästä, sisäisen tarkastuksen järjestämisestä, palkitsemisesta ja toimintojen ulkoistamisen järjestämisestä,
- päättää kassan varojen sijoittamisesta tuottavasti ja turvaavasti kassan kokouksen hyväksymien periaatteiden mukaisesti sekä laatia vuosittainen sijoitussuunnitelma,
- määrätä etuuksien maksamisessa noudatettavista periaatteista,
- määrätä periaatteet, joilla kassa tarjoaa jäsenille työllisyyttä tukevia palveluita ja palveluiden kohderyhmän, mikäli kassan kokous on päättänyt palveluiden tarjoamisesta jäsenille,
- ottaa ja erottaa kassan johtaja ja päättää hänen työsuhteensa ehdoista,
- nimetä kassanjohtajalle varahenkilö,
- valvoa jäsenrekisterin pitämistä,
- valvoa, että kassan kirjanpito on lain, hyvän tavan ja kassan toiminnan mukainen,
- antaa kassan kokoukselle kirjallinen lausunto ehdotuksista, jotka tilintarkastajat tai kassan jäsenet tahtovat saattaa kokouksen käsiteltäväksi,
- laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä antaa ne tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen sitä kassan kokousta, jossa kysymys tilinpäätöksen vahvistamisesta on käsiteltävä. Hallituksen on toimintakertomuksessa tehtävä esitys kassan ylijäämää tai alijäämää koskeviksi toimenpiteiksi,
- laatia seuraavalle vuodelle talousarvio ja toimintasuunnitelma,
- tehdä vuosittain esitys Finanssivalvonnalle jäsenmaksun suuruudesta,
- valtuuttaa kassanjohtaja tekemään vuosittainen työttömyyskassalain mukainen rahoitusosuuksia koskeva hakemus sosiaali- ja terveysministeriölle,
- päättää 20 §:ssä mainittujen lainojen ottamisesta,
- antaa tarvittaessa valtuuksia kassan nimen kirjoittamiseen sekä
- päättää kaikista muista asioista, joiden osalta ei laissa, asetuksessa, viranomaismääräyksessä tai näissä säännöissä ole toisin määrätty.
17 § Kassan johtaja ja tehtävät
Kassan vastuunalaisena toimihenkilönä on kassan johtaja.
Kassanjohtajan tehtävänä on:
- valvoa etuuksien maksamista sekä muuta työttömyyskassan käytännön toimintaa,
- vastata kassan toiminnasta, taloudenhoidosta, rahaliikenteestä ja tilinpidosta,
- valmistella työvaliokunnan kokouksissa käsiteltävät asiat. Jos asiaa ei ennen hallituskäsittelyä valmistella työvaliokunnan kokouksessa, valmistella hallituksen kokouksissa käsiteltävät asiat,
- annettava hallitukselle ja sen jäsenelle tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävien hoitamiseksi, sekä panna täytäntöön hallituksen ja työvaliokunnan päätökset,
- toimittaa vuosittain sosiaali- ja terveysministeriölle työttömyyskassalain tarkoittama rahoitusosuuksia koskeva hakemus,
- hyväksyä uudet jäsenet ja erottaa kassan jäsenet,
- antaa huomautus tai varoitus 4§:n tarkoittamissa tilanteissa,
- ottaa ja erottaa kassan toimihenkilöt ja päättää heidän työsuhteensa ehdoista, sekä
- toimittaa kaikki muut tehtävät, jotka hallitus hänen suoritettavakseen antaa taikka nämä säännöt määräävät.
18 § Kassan nimen kirjoittaminen
Kassan nimen ovat oikeutettuja kirjoittamaan hallituksen puheenjohtaja tai kassanjohtaja tai muu hallituksen siihen mahdollisesti valtuuttama henkilö.
Sääntöjen 1 § 3 momentissa mainittujen etuuksien käsittelyyn ja annettaviin päätöksiin ja poistohakemuksiin tarvittavista nimenkirjoitusoikeuksista päättää kassanjohtaja.
Velkasitoumuksiin vaaditaan kuitenkin hallituksen puheenjohtajan ja kassanjohtajan taikka hallituksen puheenjohtajan tai kassanjohtajan ja yhden muun hallituksen siihen valtuuttaman henkilön nimet yhdessä.
Työttömyyskassan päätös voidaan allekirjoittaa koneellisesti.
19 §Kokouskutsut ja tiedonannot jäsenille
Kokouskutsut sekä muut kassaa koskevat jäsenille tarkoitetut tiedonannot julkaistaan yhdessä tai useammassa jäsenien keskuuteen leviävässä lehdessä tai saatetaan hallituksen määräämällä muulla tavalla jäsenten tiedoksi vähintään kaksi (2) viikkoa ennen asianomaista määräpäivää.
Hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös sekä tilintarkastajien kertomus lausuntoineen on vähintään viikon ajan ennen kassan varsinaista kokousta pidettävä kassan jäsenten nähtävänä kassan toimistossa.
20 § Lainojen ottaminen
Kassan hallituksella on oikeus päättää tilapäisten lainojen sekä lyhytaikaisten ja pitkäaikaisten lainojen ja rahoituslimiittien ottamisesta ainoastaan näissä säännöissä mainittujen etuuksien suorittamista varten, milloin sitä varten ei ole varoja käytettävänä.
Hallitus voi myös päättää luotollisen tilin avaamisesta kassan likviditeetin hallintaa varten sekä rahoitussopimusten tai leasingsopimusten käyttämisestä käyttöomaisuushankinnoissa.
21 § Tilikausi
Työttömyyskassan tilikautena on kalenterivuosi.
Tilinpäätöksen, joka käsittää tuloslaskelman, taseen, liitetiedot ja toimintakertomuksen tulee olla valmiina viimeistään maaliskuun loppuun mennessä.
22 § Tasoitusrahasto
Työttömyyskassan rahastona on tasoitusrahasto, johon vuotuinen ylijäämä siirretään.
23 § Vajauksen täyttäminen
Jos tilinpäätös osoittaa vajausta, käytetään sen täyttämiseen tasoitusrahastosta enintään 50 prosenttia.
Ellei vajausta voida täyttää 1 momentissa mainitulla tavalla, vajaus täytetään työttömyyskassalaissa mainitulla tavalla työttömyyskassojen tukikassan varoista ja valtion varoista myönnettävällä lisäosuudella.
24 § Sijoitustoiminta
Kassan varat on sijoitettava tuottavasti ja turvaavasti siten, että kassan maksuvalmius on turvattu.