Edellytykset ansiopäivärahalle

Jotta voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, täytyy sinun täyttää sekä jäsenyys- että työssäoloehto. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy olla kartuttanut vaadittu määrä työhistoriaa aikana, jolloin olet ollut työttömyyskassan jäsen.

Lakimuutoksen myötä 2.9.2024 alkaen on käytössä sekä vanhan että uuden lain mukainen jäsenyys- ja työssäoloehto. Katso alta, koskevatko sinua vanhat vai uudet ehdot. Jos olet uuden työssäoloehdon piirissä, lue tältä sivulta myös työssäoloehdon yhdistelmästä, sillä 2.9.2024 alkaen työssäoloehto kertyy useimmiten vanhan ja uuden työssäoloehdon yhdistelmänä. 

KOKO-kassa huolehtii työssäoloehtosi laskemisesta.

Tällä sivulla kerrotaan:
Jäsenyysehto
Työssäoloehto
Palkka huomioidaan maksuajankohdan mukaan
Työssäoloehto kertyy 2.9.2024 alkaen vanhan ja uuden työssäoloehdon yhdistelmänä
Työssäoloehdon tarkastelujakso eli aika, jonka sisällä työssäoloehto tulee täyttyä
Työssäoloehdon täyttyminen uudelleen

Jäsenyysehto

Jotta täytät ansiopäivärahan saamiseksi vaadittavan jäsenyysehdon, sinun täytyy olla ollut työttömyyskassan jäsen vähintään

  • 26 viikkoa, jos viimeinen ansiopäivärahassa hyväksi luettava työviikkosi päättyy 1.9.2024 tai aiemmin
  • 12 kuukautta, jos olet tehnyt töitä 2.9.2024 tai sen jälkeen ja ansainnut vähintään 465 euroa kuukaudessa.

Voit siirtää toisessa kassassa kerryttämäsi jäsenyys- ja työssäoloehtokaudet KOKO-kassaan, jos liityt kassaan 1 kuukauden sisällä siitä, kun jäsenyytesi edellisessä työttömyyskassassa on päättynyt.

Työssäoloehto

Jotta voit saada ansiosidonnaista päivärahaa, sinun pitää täyttää työssäoloehto. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy olla kartuttanut vaadittu määrä työhistoriaa aikana, jolloin olet ollut työttömyyskassan jäsen. Päivärahasi suuruus myös lasketaan sen työn tuloista, joista työssäoloehtosi on täyttynyt.

Työssäoloehto 1.9.2024 asti

Olet vielä vanhan lain mukaisen työssäoloehdon piirissä, jos viimeinen ansiopäivärahassa hyväksi luettava työviikkosi päättyy 1.9.2024 tai aiemmin.

Tällöin voit saada ansiopäivärahaa, jos olet työttömyyskassan jäsenyysaikanasi tehnyt töitä 26 kalenteriviikkoa (noin puoli vuotta) ja

  • työaikasi on ollut vähintään 18 tuntia kalenteriviikossa (ma-su) (poikkeuksena opettajat ja jaksotyö)
  • olet tehnyt työtä työsuhteessa
  • työsi on ollut vakuutuksenalaista (palkasta on maksettu verot sekä työttömyys- ja sosiaalivakuutusmaksut)
  • tekemäsi työn kokoaikatyön palkka on Suomen vähimmäispalkan verran (vähintään 1 399 €/kk v. 2024) tai TES:n mukainen.

Jos olet vanhan lain mukaisen työssäoloehdon piirissä, siirry lukemaan lisää täältä: Edellytykset ansiopäivärahalle 1.9.2024 asti

Työssäoloehto 2.9.2024 alkaen

Olet uuden lain mukaisen työssäoloehdon piirissä, jos olet ollut 2.9.2024 tai sen jälkeen töissä ja sinulle on maksettu siitä palkkaa vähintään 465 euroa kuukaudessa.

Lisäksi vaatimuksena on, että

  • olet tehnyt työtä työsuhteessa
  • työsi on ollut vakuutuksenalaista (palkasta on maksettu verot sekä työttömyys- ja sosiaalivakuutusmaksut)
  • tekemäsi työn kokoaikatyön palkka on Suomen vähimmäispalkan verran (vähintään 1 399 €/kk v. 2024) tai TES:n mukainen.

Työssäoloehtoa voi kertyä myös puolikkaina kuukausina

Työssäoloehtoa kertyy joko kokonaisina tai puolikkaina kuukausina. Jos ansaitset vähintään 930 euroa kuukaudessa, kertyy sinulle kokonainen työssäoloehdon täyttävä kuukausi. Jos ansaitset 465–929 euroa kuukaudessa, kertyy sinulle puolikas työssäoloehdon täyttävä kuukausi. Kaksi puolikasta kuukautta kerryttää yhden täyden työssäoloehtokuukauden. Puolikkaitten kuukausien ei tarvitse olla peräkkäisiä. Ansiopäivärahaoikeus voi siis syntyä esimerkiksi 10 kokonaisen ja 4 puolikkaan kuukauden jaksosta.

Pienilläkin palkkatuloilla voi näin ollen kerryttää työssäoloehtoa. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että ansiopäivärahan suuruus voi olla tällöin pienempi, koska päivärahasi suuruus lasketaan työssäoloehtoon luettavan ajan palkkatulojen perusteella.

Työssäoloehtoa kerryttävä palkka lasketaan bruttopalkasta, eli palkasta ennen veroja ja muita vähennyksiä.

Palkka / kk Työssäoloehtoa kertyy 
vähintään 930 € kokonainen kuukausi
465 € – 930 € 1/2 kuukautta
alle 465 € työssäoloehtoa ei kerry

Palkka huomioidaan maksuajankohdan mukaan

Uuden lain mukaisessa työssäoloehdossa palkka huomioidaan pääsääntöisesti sen mukaan, milloin se on sinulle maksettu. Jos esimerkiksi teet keikkatöitä eri työnantajille loka- ja marraskuussa ja saat näistä kaikista palkan joulukuussa, kertyy työssäoloehtoa sinulle ainoastaan joulukuulta.

Poikkeuksena tähän ovat esimerkiksi koko vuoden ajalta ansaitut bonukset, jotka jaetaan vaikuttamaan vuoden ajalle, ja näin ollen huomioidaan ansainta-ajankohdan mukaan.

Lue lisää poikkeuksista:

Työssäoloehto kertyy 2.9.2024 alkaen vanhan ja uuden työssäoloehdon yhdistelmänä

Uuden lain mukaisen työssäoloehdon tulee kertyä kokonaisuudessaan lain voimassaoloaikana, jotta työssäoloehtosi laskettaisiin puhtaasti sen säännösten mukaisesti. Tätä ennen työssäoloehtosi lasketaan niin, että ennen 2.9.2024 kerryttämäsi työssäoloehtoviikot muunnetaan laskennallisesti työssäoloehtokuukausiksi. Tämä tehdään siten, että 3–4 työssäoloehdon täyttävää kalenteriviikkoa kerryttää yhden työssäoloehtokuukauden ja 1–2 työssäoloehdon täyttävää kalenteriviikkoa kerryttää puolikkaan työssäoloehtokuukauden.

Laskemme työssäoloehtosi kertymisen näin: 

Aiemmat työssäoloehtoasi kerryttäneet kalenteriviikot muunnetaan uusiksi työssäoloehtoa kerryttäneiksi kuukausiksi jakamalla kertyneet viikot 4:llä. Jos jako ei mene tasan, jäljelle jäävistä viikoista 1–2 kerryttää puolikkaan työssäoloehtokuukauden ja 3 viikkoa kerryttää kokonaisen työssäoloehtokuukauden.

Työssäoloehdon tarkastelujakso eli aika, jonka sisällä työssäoloehto tulee täyttyä

Työssäoloehdon tarkastelujakso on sama sekä uudessa että vanhassa työssäoloehdossa. Tarkastelujakso tarkoittaa, että työssäoloehtosi täytyy täyttyä 28 kuukauden sisällä (2 vuotta 4 kuukautta).

Työssäoloehtoon laskettavan työn ei tarvitse olla yhdenjaksoista eikä samalla työnantajalla tehtyä. Eli mukaan voidaan laskea myös erillisiä palkanmaksukuukausia edellisen 2 vuoden ja 4 kuukauden ajalta.

Tarkastelujaksoa voidaan myös pidentää enintään seitsemällä vuodella, jos sinulla on hyväksyttävä syy olla poissa työmarkkinoilta. Jos olet ollut esimerkiksi opiskelemassa, sairaana, armeijassa, siviilipalveluksessa, vuorotteluvapaalla, apurahakaudella tai hoitanut enintään 3-vuotiasta lasta, työkuukausia voidaan huomioida pidemmältä ajalta.

Kerryttämäsi työssäoloehto pysyy voimassa, jos et ole poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä yli 6 kuukautta. Jos sinulle tulee yli 6 kuukauden katkos työmarkkinoilla oloon, pitää sinun kerryttää työssäoloehto kokonaan uudelleen työmarkkinoille paluun jälkeen. Lue lisää: Huolehdi, ettet ole poissa työmarkkinoilta!

Työssäoloehdon täyttyminen uudelleen

Kun olet päivärahan hakijana, jokainen työssäoloehdon täyttävä viikko kerryttää uutta työssäoloehtoasi. Työttömyyskassa merkitsee nämä viikot työssäolorekisteriisi.

Työssäoloehtosi täyttyy uudelleen, kun sinulle on kertynyt vähintään 12 työssäoloehdon täyttävää kalenterikuukautta, jolloin olet ansainnut vähintään 930 euroa.

Työssäoloehtoa kertyy joko kokonaisina tai puolikkaina kuukausina. Jos ansaitset 930 euroa kuukaudessa, kertyy sinulle kokonainen työssäoloehdon täyttävä kuukausi. Jos ansaitset 465–929 euroa kuukaudessa, kertyy sinulle puolikas työssäoloehdon täyttävä kuukausi. Kaksi puolikasta kuukautta kerryttää yhden täyden työssäoloehtokuukauden. Puolikkaitten kuukausien ei tarvitse olla peräkkäisiä.

Kun työssäoloehtosi täyttyy uudelleen

  • päivärahasi suuruus lasketaan uudelleen
  • otetaan uusi omavastuuaika
  • enimmäisaika nollataan.

1. Päivärahan suuruuden uudelleenlaskenta

Päivärahasi suuruus lasketaan sen työn tuloista, joista työssäoloehtosi on täyttynyt. Kun päivärahasi suuruus lasketaan uudelleen, uusi päivärahasi on vähintään 80 % vanhasta päivärahastasi, jos työssäoloehtosi täyttyy ennen kuin sinulle on ehditty maksaa päivärahaa enimmäisajalta. Säännön noudattaminen edellyttää, että vanhaa päivärahaa on maksettu.

2. Uusi omavastuuaika

Omavastuuaika otetaan, kun työssäoloehto täyttyy. Omavastuuaika vastaa 7 täyttä työpäivää.

3. Enimmäisajan nollaantuminen

Ansiosidonnaisen päivärahan enimmäismaksuaika nollaantuu aina, kun työssäoloehto täyttyy.