Ansiopäivärahan porrastus 

Työttömyysturvalain 2.9.2024 muutoksen vuoksi ansiopäiväraha porrastetaan.

Porrastus tarkoittaa, että ansiopäivärahan suuruus pienenee, mitä pidempään työttömyys kestää ja päivärahaa maksetaan.

Päivärahan suuruus laskee

  • 40 maksetun päivärahapäivän jälkeen (n. kaksi kuukautta) 80 % tasolle alkuperäisestä ja
  • 170 maksetun päivärahapäivän jälkeen (n. kahdeksan kuukautta) 75 % tasolle alkuperäisestä.

Porrastaminen ei koske sinua, jos sinulle maksetaan ansiopäivärahaa sellaisen työn perusteella, joka on päättynyt viimeistään 1.9.2024. Tällöin työssäoloehtosi on täyttynyt 1.9.2024 mennessä ja sinulle maksetaan päivärahaa vanhan lain mukaisen 26 kalenteriviikon työssäoloehdon perusteella.

Porrastaminen koskeen sinua, jos sinulle maksetaan ansiopäivärahaa sellaisen työn perusteella, jota olet tehnyt 2.9.2024 tai sen jälkeen. Tällöin työssäoloehtosi täyttyy 2.9.2024 tai sen jälkeen ja sinulle maksetaan päivärahaa uuden lain mukaisen 12 kuukauden työssäoloehdon perusteella.

Katso laskurilla arvio porrastuksen vaikutuksesta päivärahaasi (TYJ:n laskuri)

Porrastus koskee kaikkia ansiosidonnaisen saajia, eli myös esimerkiksi ansiosidonnaisen lisäpäivillä olevia (ns. eläkeputki), soviteltua päivärahaa sekä yrittäjän ansiopäivärahaa saavia. Porrastaminen ei koske Kelan maksamaa peruspäivärahaa eikä työmarkkinatukea.

Porrastettu ansiopäiväraha kuluttaa päivärahakauttasi (300, 400 tai 500 päivän enimmäisaikaa) samalla tavalla kuin päivät kuluisivat ilman porrastamista. Jokainen maksettu päivä kuluttaa siis yhden päivän enimmäismaksuajasta (poikkeuksena soviteltu päiväraha, lue alempaa lisää).

Alennettua ansiopäivärahaa maksetaan päivärahakauden loppuun asti

Porrastettua eli alennettua ansiopäivärahaa maksetaan päivärahakautesi loppuun asti. Täyttä päivärahaa voidaan taas maksaa, kun täytät työssäoloehdon uudelleen ja sinulla alkaa kokonaan uusi päivärahan maksukausi (300, 400 tai 500 päivän enimmäisaika).

Näet sinulle maksetut päivärahapäivät sekä enimmäisajan eAsioinnista kohdasta Tilannetiedot > Laskurit sekä viimeisimmästä päivärahasi maksuilmoituksesta.

Soviteltua päivärahaa saavilla porrastus alkaa vaikuttaa myöhemmin

Ansiopäivärahan porrastus koskee myös osittain työllistyneitä eli soviteltua päivärahaa saavia.

Soviteltu päiväraha kuluttaa päivärahakauden päiviä (300, 400 tai 500 päivän enimmäisaikaa) normaalia hitaammin, joten myös porrastus alkaa vaikuttaa soviteltua päivärahaa saavilla normaalia myöhemmin.

Sovitellussa päivärahassa päivät kuluvat sen mukaan, kuinka monen täyden päivän edestä päivärahaa maksetaan:

Täyden päivärahan suuruus on 100 €/pv. Sinulle maksetaan soviteltua päivärahaa 75 €/pv yhteensä 20 päivältä. Sinulta kuluu päivärahakaudestasi (enimmäisajastasi) 15 päivää.

Huomiona, että jos sinulle maksetaan korotettua ansio-osaa, kuluttaa jokainen soviteltuna maksettu päivärahapäivä kuitenkin yhden kokonaisen päivän enimmäisaikalaskurista.

Porrastettu eli alennettu soviteltu päivärahasi lasketaan niin, että ensin lasketaan alennetun päivärahasi suuruus ja vasta sen jälkeen työtulojesi vaikutus siihen.

Katso laskurilla arvio porrastuksen vaikutuksesta soviteltuun päivärahaan (TYJ:n laskuri)

Huomiona, että alennettu soviteltu päiväraha ja huomioitava työtulo voivat olla sovittelujakson aikana yhteensä korkeintaan sen verran, mitä sinulle voitaisiin maksaa alennettua päivärahaa ilman työtulon vähentämistä.